Kategorije
VIJESTI

Oštre poruke Vojina Mijatovića ambasadorici BiH u Grčkoj: Treba živjeti sa spoznajom da niste spremni biti čovjek

Vi niste “srpski” ambasador kao što pišete već ambasador nezavisne države Bosne i Hercegovine, jer kao ”srpski” ambasador nikada u Atini ne bi dobili agreman, napisao je Mijatović

Nakon što je ambasadorica BiH u Grčkoj Milica Ristović Krstić rekla je da u ovoj ustanovi neće biti spuštene zastave na pola koplja u znak obilježavanja 11. jula – Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović na Facebooku je objavio status i uputio snažne poruke.

Napisao je da je ona majke dvoje djece, dok ima kćerku, te da je potpuno nebitno da li se slažu oko politika, već da je suština šta ostavljaju njima.

– Uvažena ambasadorice,

Ni na koji način ne želim ulaziti u odnose unutar Ministarstva inostranih poslova BiH, ali vaša odluka da odbijete spuštanje na polja koplja državne zastave uoči 11. jula predstavlja vašu ličnu sramotu.

Naša djeca ne smiju živjeti u mržnji i laži

Vi ste majka dvoje djece, ja jedne kćerke i potpuno je nebitno da li se vi i ja slažemo oko politika, suština je šta ostavljamo njima.

Ni vi, ni ja nismo krivi za rat, bili smo djeca, ali naša djeca ne smiju živjeti u mržnji i laži.

Genocid koji je počinjen u Srebrenici je definisan presudama međunarodnog suda u Hagu i nije stvar vaše ili moje percepcije već poštivanja međunarodnog prava, a ono najvažnije žrtava genocida u Srebrenici.

Vi niste “srpski” ambasador kao što pišete već ambasador nezavisne države Bosne i Hercegovine, jer kao ”srpski” ambasador nikada u Atini ne bi dobili agreman – napisao je Mijatović.

Objava Vojina Mijatovića

Vi niste nikakav heroj

Dodao je da političke agende danas nemaju nikakve veze sa počinjenim genocidom u Srebrenici.

– 27 godina nakon rata je vrijeme da pokažemo da je izrasla nova politička generacija koja je spremna da jedan dio našeg naroda povede kroz katarzu, a drugi dio izvadi iz PTSP-a.

Bošnjački i srpski narod su neodvojiva cjelina koja će uprkos svemu pobijediti politike koje zastupate.

Vi niste svojom odlukom nikakav heroj, vi niste pobijedili niti uvrijedili bilo koga, ali ste propustili priliku da budete dio generacije koja će donijeti mir i razvoj našoj zemlji.

Žao mi je, treba živjeti sa spoznajom da niste spremni biti čovjek – zaključio je Mijatović.

Avaz