Kategorije
VIJESTI

Oštre reakcije iz RS: “Izetbegović bi opet u trezor, a tuđu djecu bi slao u smrt”

BANJALUKA, SARAJEVO – Junak iz trezora opet bi bio u trezoru, a tuđu djecu bi u smrt slao, glasi jedna u nizu oštrih reakcija iz Srpske na najnoviju skandaloznu izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića, koji je rekao da su se Bošnjaci prebrojali, što su mnogi razumjeli kao ratnohuškačku poruku.

Naime, govoreći o “vojnoj snazi BiH u slučaju najgoreg scenarija”, Izetbegović je naveo: “Prebrojali smo se – i koliko lovaca imamo, i koliko mladih ljudi, i koliko imamo instruktora na dronovima, i tako dalje. Neću dalje, ali samo da znate”.

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske, istakla je da je mir glavno opredjeljenje Srpske, da ne želi ni sa kim da ratuje, ali da je spremna da brani svoj ustav, ustavne nadležnosti i kapacitete.

“U suštini, ako je to nešto na čemu će Izetbegović pokupiti neke glasove, onda se postavlja pitanje – ko su glasači koji daju podršku za nešto što se zove ‘ne daj Bože’ i za nešto što se zove ‘prebrojavamo se'”, upitala je Cvijanovićeva.

Podsjetila je i da su ranije određene prijetnje dolazile upravo od Izetbegovića, SDA i bošnjačkih politika.

“Sjećam se prije određenog vremena da su nam pričali o municiji i naoružanju koje imaju ‘za ne daj Bože’. Šta je to ‘za ne daj Bože’? Da bi jednog dana počeli možda rat? Protiv koga? Protiv onih s kojima žive”, pita Cvijanovićeva.

Radovan Višković, predsjednik Vlade Srpske, izjavio je da otvorene prijetnje Izetbegovića predstavljaju najbrutalniju provokaciju i napad na mir i stabilnost BiH, u koju se predsjednik SDA toliko zaklinje. Višković je, u izjavi za Srnu, naveo da je Izetbegovićeva provokacija naišla na ćutanje međunarodne zajednice.

“Još tragičnije je što ova skandalozna izjava, zapravo, predstavlja kontitunitet djelovanja Bakira Izetbegovića, koji je još u oktobru prošle godine davao slične izjave, podržavajući ih tvrdnjama da brzo mogu naoružati 200.000 vojnika”, naglasio je Višković.

Prema njegovim riječima, ovakve izjave trebalo bi da upale alarm u međunarodnoj zajednici, ali i nadležnim institucijama BiH, koje raspolažu mehanizmima kojima mogu provjeriti da li ovakvi planovi zaista postoje.

“Lično, plašim se da ovo nije samo jedna zapaljiva izjava nekog političara, već da je riječ o nečemu mnogo ozbiljnijem, što zahtijeva adekvatnu akciju nadležnih”, istakao je Višković.

Denis Šulić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, rekao je da nikome na Balkanu, pogotovo u BiH, nije do rata, osim predstavnicima političkog Sarajeva, među kojima je Izetbegović.

“Očigledno je da se političko Sarajevo 30 godina poslije rata nije odmaklo od ratnih sukoba pa žele da danas, zbog podrške u dijelu međunarodne zajednice, svoje ciljeve pokušaju ostvariti novim ratom”, zaključio je Šulić.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kaže da Srbe neće niko prebrojavati.

“Izetbegović kaže da su se muslimani prebrojali, učesnici protesta, takođe muslimani, prebrojali su Hrvate i kažu ‘ima ih za dva vagona’. Nas Srbe niko neće prebrojavati, pa ni muslimani, ali treba da znaju da nas je dovoljno”, ističe Dodik.

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Srpske, smatra da je izjava Izetbegovića da su Bošnjaci prebrojani nepotrebna poruka građanima BiH. Lukač je rekao da ne zna šta znači to prebrojavanje i s kojim ciljem se to radi.

“Da li je to u smislu ratnohuškačkih poruka i da neko treba da se boji tog prebrojavanja? Ne znam da je iko ratovao lovačkom puškom. Svi smo prošli rat u BiH, ali nisam vidio da je neko ratovao lovačkim puškama, pištoljima i sličnim sredstvima. Danas se ratuje mnogo sofisticiranijim oružjem”, rekao je Lukač.

Nenad Stevandić, lider Ujedinjene Srpske, rekao je da je Izetbegović mentalno i dalje u ratu. On je dodao da se razotkrila sva bošnjačka politika koja se godinama vodila, politika isključivo jednog naroda i jedne države bez Srba i Hrvata i da se na bilo koju odluku, koja nije u skladu s tim ciljevima, odmah poziva na rat.

“Bakir prebrojava ljude i dronove, Zukan Helez koliko je raketa mogao da kupi umjesto respiratora… Prebrojavaju se ljudi po džamijama i ko zna šta još prebrojava”, rekao je Stevandić.

On ne očekuje nikakve posljedice po Izetbegovića kada je u pitanju reakcija međunarodne zajednice, jer njihova tišina dovoljno govori, pogotovo kad se uzme u obzir brzina kojom pohrle da osude izjave političara iz Republike Srpske.

Lider DNS-a Nenad Nešić pozvao je međunarodnu zajednicu da se jasno odredi prema zapaljivim izjavama Izetbegovića. Prema njegovim riječima, Izetbegoviću ako se ratuje, neka ratuje u svoja četiri zida.

“Junak iz trezora opet bi bio u trezoru, a tuđu djecu bi u smrt slao”, rekao je Nešić, koji je napomenuo da je Izetbegović obećavao 100.000 radnih mjesta, a zaposlio je 300.000 Bošnjaka u Njemačkoj i Austriji, kao i da je obećavao da će BiH 2022. biti punopravna članica EU, a još nije ni kandidat.

Ambasada Velike Britanije i OEBS reagovali na izjavu Izetbegovića
Ambasada Velike Britanije saopštila je Srni, komentarišući ratnohuškačku poruku predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, da politički lideri treba da prestanu sa retorikom podjela i eskalacija, kao i destabilizujućim političkim aktivnostima ili odlukama, što izaziva uznemirenost među građanima i podriva mir i stabilnost u zemlji i regionu.

“Stav Ujedinjenog Kraljevstva je jasan i konzistentan, i u skladu sa ranijom izjavom Savjeta za sprovođenje mira, kojom se pozivaju svi lideri da grade atmosferu međusobnog povjerenja, te da se uključe u dijalog”, navodi se u odgovoru britanske Ambasade.

“Politička situacija u BiH je dovoljno kompleksna, a zapaljiva retorika, percipirane prijetnje i politike podjela značajno usporavaju stvarni napredak građana BiH i povećavaju društvenu nesigurnost”, rečeno je Srni u Misiji OEBS-a u BiH, povodom ratnohuškačke poruke predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

Komentarišući ratnohuškačku poruku Izetbegovića sa stranačkog skupa u Hadžićima gdje je rekao da su se “muslimani prebrojali”, iz OEBS-a su poručili da je istinski i konstruktivan angažman političkih lidera BiH ključan za postizanje uspjeha u ovom smislu.

“Politički lideri u BiH moraju biti odgovorni za dobrobit svih građanki i građana ove zemlje”, navode iz OEBS-a.

Iz Misije OEBS-a u BiH kažu da će nastaviti podsticati politički dijalog i reformske procese.

Govoreći o “vojnoj snazi BiH u slučaju najgoreg scenarija”, Izetbegović je naveo: “Prebrojali smo se – i koliko lovaca imamo, i koliko mladih ljudi, i koliko imamo instruktora na dronovima, i tako dalje. Neću dalje, ali samo da znate”.