Osuđeni bivši pripadnik Armije RBiH iz beogradskog pritvora uputio pismo Bakiru Izetbegoviću: Molim vas lično, prvi i posljednji put…

Bosna i Hercegovina za mene do sada nije učinila gotovo ništa. Politika me se sjeti prije izbora i u drugim prilikama kada treba skupiti lake političke poene, rekao je Husein Mujanović

Husein Mujanović, bivši pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine, koji je u Beogradu osuđen na deset godina zatvora za ratne zločine, uputio je danas otvoreno pismo predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću.

Mujanović je u svom pismu naveo kako država Bosna i Hercegovina nije učinila gotovo ništa za njega nakon što je uhapšen na granici sa Srbijom prije četiri godine.

On je Izetbegovića zamolio da iskoristi sve moguće pravne, političke i diplomatske korake kako bi ga iz Srbije vratio u Bosnu i Hercegovinu.

Mujanovićevo pismo ovim putem prenosimo u cijelosti:

– Poštovani gospodine predsjedniče,

Pozdravljam vas iz pritvora u Beogradu. Ovdje sam zatvoren sada već petu godinu.

Protiv mene se u Srbiji vodi postupak za ratne zločine zbog događaja koji su se dogodili u Hrasnici u ljeto 1992. godine.

U Beogradu mi se sudi uprkos potpisanim sporazumima i protokolima između Srbije i Bosne i Hercegovine. Ti sporazumi su, po mom shvatanju, trebali spriječiti upravo ovakvu situaciju u kojoj se ja i moja porodica nalazimo. U našem slučaju ti su sporazumi ostali mrtvo slovo na papiru.

Nepotrebno je da vam objašnjavam težinu položaja okrivljenika koji se u stranoj državi progoni za događaje koji su se dogodili prije 30 godina u njegovoj vlastitoj zemlji. Relevantni materijalni dokazi nalaze se u BiH, svjedoci su ostali u BiH, ostale osobe osumnjičene za iste događaje nalaze se u BiH (a nekima od njih se trenutno sudi na Sudu BiH). Političku konotaciju slučaja ovdje neću ni spominjati – ona je očigledna.

Sve je to dovelo do drakonske prvostepene presude i kazne od 10 godina zatvora. Moja je odbrana uložila žalbu na tu presudu. Sjednica apelacionog suda zakazana je za 26, 27. i 28. oktobar ove godine. Budući da se presuda više ne može ukinuti, tada će se konačno odlučiti o mojoj sudbini.

Gospodine predsjedniče,

Bosna i Hercegovina za mene do sada nije učinila gotovo ništa.

Politika me se sjeti prije izbora i u drugim prilikama kada treba skupiti lake političke poene. Dolazak u medijski fokus na nekoliko sati ili dana svakih šest mjeseci ili svake godine obično ostaje bez daljnjeg efekta i nama ne znači ništa.

Prije nekoliko mjeseci slavodobitno je objavljeno da su Srbija i BiH riješile problem ovakvih suđenja, te da će Srbija BiH predati 24 optužnice ili potjernice. Uprkos tome, ostao sam u Beogradu sa gotovo ciničnim objašnjenjem da je postupak protiv mene u “poodmakloj fazi”.

Konzul Mirsad Muhović, koji je službovao u Ambasadi BiH u Beogradu i bio svijetla tačka u cijeloj ovoj muci, nakon isteka mandata vraćen je u Sarajevo. Bilo je obećano da će nastaviti da bude angažovan do kraja mog suđenja, ali se ni to nije dogodilo.

Na uporna obraćanja moje supruge Mirsade zvaničnicima više i ne stižu nikakvi odgovori. Stoga mi nije preostalo ništa drugo nego da Vam se obratim otvorenim pismom, a siguran sam da se zbog toga nećete naljutiti i da mi nećete zamjeriti.

Gospodine predsjedniče,

Molim vas lično, prvi, jedini i posljednji put, da poduzmete sve moguće pravne, političke i diplomatske korake koji su vam na raspolaganju i pomognete mojoj porodici i meni. Ne sumnjam da imate snage i moći da izdejstvujete moj povratak u Bosnu i Hercegovinu. Malo je vremena ostalo za te korake, ali reklo bi se i da vremena ima dovoljno. Nemojte nas ostaviti na cjedilu, rekao je Mujanović.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
PREDSJEDNIK HRVATSKE SUTRA DOLAZI U JEDNODNEVNU POSJETU BOSNI I HERCEGOVINI

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović sutra dolazi u posjetu Bosni i Hercegovini, potvrđeno je za Klix.ba. Kako je predviđeno protokolom, Milanović Pročitaj više

DŽEMALUDIN LATIĆ: “SDA JE UNIŠTIO ALIJA IZETBEGOVIĆ, ONA VIŠE NE POSTOJI”

SDA je uništio Alija Izetbegović, ona više ne postoji – ustvrdio je, između ostaloga, Džemaludin Latić Gost jučerašnje emisije Polis Pročitaj više

OPTUŽBE IZ KREMLJA ZBOG “NEPRIJATELJSKOG ČINA”: “Slovačka je slanjem MiG-ova Ukrajini…”

Rusija je optužila Slovačku za kršenje sporazuma zbog slanja borbenih zrakoplova sovjetske proizvodnje MiG-29 u Ukrajinu. Slovačka, prema sporazumu potpisanom Pročitaj više

JUSUF NURKIĆ: KOLIKO MORAŠ BITI JADAN DA PRETUČEŠ FADILA I AJŠU KOJI SU U OSMOJ GODINI ŽIVOTA I TO ZA PRVI DAN RAMAZANA

Dvoje povratnika večeras je transportovano do Doma zdravlja u Višegradu, a policija je u Omeragićima gdje je u toku uviđaj Pročitaj više