Kategorije
VIJESTI

Osuđeni doktori i medicinska sestra Opće bolnice u Sarajevu – EVO KO SU ONI I ŠTA SU RADILI SA PACIJENTIMA

Nakon prihvatanja Sporazuma o priznanju krivnje, Općinski sud u Sarajevu proglasio je krivim medicinske radnike Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Dragišu Đogovića, Eldinu Handžić, Emira Barakovića i Harisa Pandžu zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

 

Medicinska sestra Eldina Handžić osuđena je na kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci. Šef Odjela plastične hirurgije Dragiša Đogović osuđen je na zatvorsku kaznu od četiri mjeseca.

 

Doktor Emir Baraković osuđen je na tri mjeseca zatvora, a njegov kolega Haris Pandža osuđen na uvjetnu osudu.

 

“Osuđeni su jer su tokom 2019. godine izbjegavali obaveznu blagajničku proceduru te od pacijenata naplaćivali naknade za obavljene medicinske zahvate u ambulanti za plastičnu i vaskularnu hirurgiju Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš‘‘.

 

Novac su zadržavali i međusobno dijelili. Tako su Dragiša Đogović i Eldina Handžić uzeli novac u iznosu od 694,60 KM, potom, Emir Baraković i Eldina Handžić 390 KM, dok je Haris Pandža zajedno sa Eldinom Handžić uzeo 70 KM. Presudom su dužni vratiti stečenu protupravnu imovinsku korist., saopćeno je iz Kantonanog tužilaštva Kantona Sarajevo.

 

 

Magazin PRESS / Oslobođenje