OTVORENA PORUKA VISOKOM PREDSTAVNIKU IZ DF-a: “Gospodin Schmidt mora znati da građanske snage u BiH TO NEĆE DOPUSTITI!”

Povodom intervjua koji je visoki predstavnik Christian Schmidt dao za sarajevski portal “Klix” oglasili su se iz Demokratske fronte rekavši da visoki predstavnik ne treba nametati izmjene Ustava Federacije BiH sve dok su njegove odredbe i dalje na snazi.

“Potpuno je neshvatljivo zbog čega visoki predstavnik u BiH gospodin Schmidt nastoji uspostaviti diskontinuitet u odlukama OHR-a, a koje se tiču Izbornog zakona BiH. U intervju za portal Klix.ba Visoki predstavnik javnosti nije ponudio kredibilne argumente zbog čega ignoriše pravno tumačenje OHR-a iz 2018. godine na zahtjev Ustavnog suda BiH kada je zatraženo mišljenje OHR-a po apelaciji Borjane Krišto”, tvrde iz DF-a.

Kazali su da su Valentin Inzko i bivši sudija ustavnog suda Jozef Marko u više navrata istakli da je presuda “Ljubić” implementirana.

“Osim toga gospodin Schmidt potpuno gubi iz vida da je Borjana Krišto povukla svoju apelaciju, kojom je osporavala odredbe Ustava FBiH, odnosno to da svaki kanton bira po jednog Hrvata, Srbina i Bošnjaka ako je takav izabran u kantonalne skupštine (formula 1/1/1)”, navodi se.

Dodali su da je Krišto na taj način putem Ustavnog suda BiH bezuspješno nastojala izdejstvovati HDZ-ovu interpretaciju presude Ljubić.

“Drugim riječima, time je propao pokušaj gospođe Krišto da održi u životu presudu Ljubić na način kako to odgovara HDZ-u BiH. Obzirom na to da to nije uspjelo, presuda Ljubić je odlukom starog saziva CIK-a implementirana”, smatraju u DF-u.

Osim toga, kako ističu iz DF-a, primjetno je da Schmidt kada govori o dejtonskoj konstrukciji u izričit i privilegovan položaj dovodi konstitutivne narode nauštrb građana, što je pravno i politički u suprotnosti sa postojećim Ustavom BiH, te da još više BiH udaljava od implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava.

“Naime, i prema postojećem Ustavu BiH konstitutivni narodi ne bi trebali imati nikakvu prednost u odnosu na Ostale, pa i kad zajedno utvrđuju Ustav, konstitutivni narodi ga utvrđuju ne kao isključivo etničke zajednice, nego kako piše u Ustavu BiH, kao građani u zajednici sa Ostalima. Prema tome ako je politička intencija da se građani BiH izbace iz Ustava, onda gospodin Schmidt mora znati da građanske snage u BiH to neće dopustiti”, navodi se.

Ipak, primijetili su napredak u stavovima Schmidta, koji je govorio i o potrebi implementacije drugih presuda, poput presude Ustavnog suda BiH u predmetu Komšić.

“Prema tome, činjenica je da se svi u BiH trebaju fokusirati na implementaciju presuda koje nisu realizirane, a ne da se fokus zadržava na implementiranoj presudi Ljubić, samo zbog toga što implementacija te presude nije zadovoljila političke apetite HDZ-a, koji su izraženi u njihovim političkim zahtjevima”, smatraju iz DF-a.

Dodaju da je također konstruktivan stav Schmidta o potrebi nastavka pregovora sa predsjednikom Evropske komisije Charlesom Michelom na što su se obavezale sve političke opcije.

“Ipak, onda nije jasno zašto gospodin Schmidt promišlja o nametanju rješenja u korist HDZ-a prije nastavka tih razgovora”, navodi se.

“U konačnici se postavlja pitanje zašto oni kojima ne odgovara ovakav Ustav FBiH isti ne ospore pred Ustavnim sudom BiH, umjesto što dostavljaju pa povlače apelacije i čekaju da se nametne ustavno rješenje po njihovoj političkoj želji, za koju je jasno kakva je, a to je podjela države na etnoteritorijalnom principu kroz nametanja izmjena Ustava FBiH i Izbornog zakona. Zbog toga, Schmidt ne treba intervenisati u Ustav FBiH sve dok su njegove odredbe i dalje na snazi”, zaključuju iz Demokratske fronte.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
UŠASNA TRAGEDIJA: VOZAČ UMRO ZA VOLANOM, POVRIJEĐENO JOŠ PET OSOBA

Vozač (59) GSP preminuo je večeras tokom vožnje u Beogradu. Kako saznaju mediji, sve se odigralo na ulgu Trgovačke i Pročitaj više

Dejan priznao da je prešao u islam, ali sve Dalilino spalio: Ni mrtav se ne bih pomirilo s njom! Ovo su mu planovi s frizerkom!

Dejan Dragojević, koji je priznao da je promijenio vjeru u islam, na sve načine pokušava da svoju vezu sa frizerkom Pročitaj više

Počelo je snimanje filma o legendarnom Džeju Ramadanovskom: Evo ko tumači glavnu ulogu, a u pitanju je poznati denser!

Film o pokojnom pjevaču, Džeju Ramadanovskom, počeo je da se snima prije dvije nejdelje, a denser, koji će ga glumiti Pročitaj više

SVI SU TI SPAVALI SA ŽENOM, CEO STRUČNI ŠTAB! Murinjo mu surovu istinu SASUO U LICE, o onda je između njih SVE PUKLO!

Poznati fudbaler Mesut Ozil odlučio je nedavno da okači kopačke o klin, i ode u zasluženu penziju. Možda mu je ovo i Pročitaj više