Kategorije
VIJESTI

OTVORENO PISMO SARAJEVSKOG HRVATA VISOKOM PREDSTAVNIKU: MOLIM VAS NEMOJTE RADITI ONO STO U VAŠOJ ZEMLJI NIKADA NE BI BILO URAĐENO

Otvoreno pismo sarajevskog Hrvata visokom predstavniku

Molim Vas nemojte raditi ono sto u Vašoj zemlji nikada ne bi bilo urađeno

Toni Vukadin, vijećnik u Gradskom vijeću Grada Sarajeva obratio se visokom predstavniku Međunarodne zajednice u BiH Christianu Schmidtu. Vukadin je u pismu, između ostaloga, naveo da mu se obraća kao sarajevski Hrvat.

– Poštovani gospodine Schmidt,

Obraćam Vam se kao gradski vijećnik Grada Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Dozvolite prije svega da Vam se predstavim.

Zovem se Toni Vukadin. Otac Darko, djed Anto. Rođen na Dobrinji, rat proveo na Dolac Malti, jer su mi kuću srušili agresori na moje Sarajevo. Etnički Hrvat iz Sarajeva.

Drugi mandat sam u Općinskom vijeću u Općini Novi Grad Sarajevo i u Gradskom vijecu Grada Sarajeva.
Hrvat sam koji je dva puta dobio najviše glasova u Kantonu Sarajevo. Na listama gdje su moje komšije birale onog koji će ih predstavljati, gdje nacionalna struktura nije bitna, izabran sam, među više od 500 kandidata, za onog koji će ih najbolje zastupati.

Ja sam najbolji dokaz da Sarajlije biraju onoga koji će ih zastupati na osnovu svog mišljenja i znanja, a ne na osnovu etničke pripadnosti, imena i slično.

Kao čovjek koji u sebi baštini bosansku tradiciju i gaji evropske vrijednosti, poštujući temeljna prava svakog naroda i prava pojedinca, uvijek ću se boriti za to da svaki građanin na prostoru cijele Bosne i Hercegovine može birati i biti biran u svaki organ u Bosni i Hercegovini.

Zato, poštovani gospodine Shmidt, želim Vas zamoliti da nama, sarajevskim Hrvatima, ali i Bošnjacima, Srbima i Ostalim, u drugim dijelovima F BiH, ne oduzimate pravo da budemo delegirani u Dom naroda F BiH.

Molim Vas nemojte raditi ono sto u Vašoj zemlji nikada ne bi bilo urađeno, niti prihvaćeno.

Zašto to želite, ako želite, uraditi u mojoj zemlji?!

Umjesto toga, predlažem Vam, nametnite izmjenu Ustava Federacije kojim će se omogućiti građnima Sarajeva, glavnog grada BiH, da direktno odlučuju ko će biti njihov gradonačelnik.

Želim vjerovati da ćete razmotriti i uvažiti stav jednog sarajevskog Hrvata, gradskog vijećnika koji ima legitimitet predstavljanja građanki i građana Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine, naveo je toni Vukadin, dipl. iur.

Crnahronikainfo