Kategorije
VIJESTI

“Ovo je Tvrtkova Bosna” Vojin Mijatović “zagrmio”: “Svi pred OHR, nisu BiH podijelili osvajači, nećeš ni ti Schmidte”

U 19 sati večeras će ispred OHR-a biti biti održani protesti protiv najavljenih nametanja izmjena Izbornog zakona i Ustava FBiH, koje prema medijskim informacijama visoki predstavnik planira nametnuti ovih dana.

Sve je više političkih stranaka koje su se pridružile SDP-u i DF-u u pozivima na proteste.

Učinile su to Naša stranka i PDA, ali i brojni pojedinci.

Potpredsjednik SDP-a i kandidat za člana Predsjedništva BiH iz RS-a pozvao je sve građane BiH da dođu veđeras pred OHR, da bi kako kaže “konačno izgradili bh. indetitet!”

“Schmidte zaboravio si jednu stvar ovo je Bosna ponosna, Bosna Tvrtkova, ona ista Bosna kojoj su se divili i pokušavali da je osvoje vijekovima razni osvajači, nisu uspjeli ni oni nećeš ni ti ni tvoji nalagodavci.

Neka vječno živi Bosna i Hercegovina građanska država svih njenih naroda! Vidimo se večeras”, poručio je Mijatović.

Prvo okupljanje zakazano je već u 11 sati kada će Koalicija Država koju predvodi Mirsad Hadžikadić održati press konferenciju kod zgrade OHR-a. Pozvali su građane da im se pridruže.

Na okupljanje građana pozvao je i apelant pres Evropskim sudom za ljudska prava Dervo Sejdić u 11:55, a još jedan skup će biti održan u 19 sati pred OHR-om.

Iz SDP-a su pozvali sve političke stranke, nevladine organizacije, građane da se okupe u što većem broju s ciljem zaštite države i jasne poruke visokom predstavniku da rješenja protivna presudama Evropskog suda za ljudska prava ne mogu biti prihvatljiva.

I DF Željka Komšića pozvao je građane da se odazovu skupu u 19 sati.

“Građansko i nadstranačko izražavanje nezadovoljstva jedini je preostali način demokratske borbe protiv rješenja koja produbljuju etničke podjele i vode ka podjeli države Bosne i Hercegovine”, navode iz DF-a.

Također, apelantica pred sudom u Strazburu Azra Zornić pozvala je građane da se u utorak od 9 sati okupe pred OHR-om.

Za srijedu su također zakazani mirni protesti pred OHR-om.