PANIKA U REPUBLICI SRPSKOJ: Vukovićev poziv visokom predstavniku razbjesnio političare na vlasti, ali i u opoziciji…

Zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD u Narodnoj skupštini RS-a, Srđan Mazalica, kaže da se očito pojedine stranke iz Sarajeva takmiče ko će biti veći bosanskohercegovački patriota.

– Sve te probosanske stranke, među kojima je i SDP, trude se da što više pokažu podaništvo prema međunarodnoj okupaciji. Kristijan Šmit nije visoki predstavnik jer ga nije izabrao Savjet bezbjednosti UN već nekoliko ambasadora pojedinih zemalja. Međutim, pojedine stranke svoj patriotizam dokazuju prizivajući nelegalnog predstavnika da interveniše u BiH – ističe Mazalica za Srpskainfo.

Dodaje da bi se te stranke, u slučaju da “zaista postoji ikakvog patriotizma u njima”, prve trebale boriti protiv međunarodnog tutorstva i međunarodne okupacije, jer “patriotizam i okupacija ne idu jedno s drugim”.

 

– Da biste bili patriota morate se zalagati za svoju zemlju koja se bori protiv stranog uticaja, kao što je to stalno bilo kroz istoriju. Svi narodi koji su se borili za oslobođenje od stranog okupatora smatraju te periode svoje istorije najsvjetlijim i oni su ključni elementi njihovog nacionalnog identiteta – kaže Mazalica, te dodaje:

„Ovde imamo suprotan proces u kojem jedan narod kao ključni element nacionalnog identiteta smatra prizivanje neimenovanog stranca da interveniše i modifikuje ustavno-pravni sistem u njihovoj sopstvenoj državi“, kazao je on.

Zastupnik SP-a u parlamentu RS-a, Davor Šešić, ističe da je poziv koji je Vuković uputio Schmidtu u stvari najveće negiranje BiH, jer se on zalaže za vaninstitucionalno djelovanje u Bosni i Hercegovini i poziva na nametanje zakona.

– To je dokaz da ne postoji uređeno društvo i sistem već da neki protektorat treba da nam nameće pravila kako ćemo ovde živjeti, kao i zakone i podzakonske akte. Poručujem Vukoviću da bi mu bilo bolje da sljedeći put dobro razmisli prije nego što nešto izjavi što se tiče stanja u BiH – kaže Šešić za Srpskainfo.

 

Potpredsjednica PDP-a i poslanica, Jelena Trivić ističe da ne zna ko je Vuković, ali da sama činjenica da neko poziva bilo koga da nešto nameće u BiH, osim unutrašnjeg dijaloga, znači da taj radi protiv BiH.

– To je toliko besmisleno i kontradiktorno samo od sebe. Pozivati nekog sa strane da nameće odluke unutar BiH, pri tome se predstavljajući kao neko ko se zalaže za BiH, više je nego smiješno – poručila je Trivić.

Podsjetimo, „Slobodna Bosna“ je izvijestila da je Aleksandar Vuković, predsjednik Gradske organizacije SDP-a BiH Banja Luka, uputio otvoreno pismo visokom predstavniku.

Vuković od visokog predstavnika traži da nametne zakon svih zakona – Lex specialis – Zakon o zabrani negiranja države Bosne i Hercegovine.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
NENAD STEVANDIĆ PROVOCIRA: “RS je dokaz da je referendum za nezavisnost Bosne i Hercegovine bio nelegalan”

"Referendum i glasanje je provedeno nezakonito, jer jedan čitav narod nije u tome učestvovao", kaže Stevandić Tokom rasprave na drugoj Pročitaj više

(VIDEO) BRANKA IZ ZVORNIKA SPASILA ŽIVOT NIHADI IZ KALESIJE NAKON ŠTO JE DONIRALA ORGAN POGINULOG SINA

U Podcastu Jedan sat N1 televizije ispričana je nevjerovatna životna priča Branke Vasiljević Todorović iz Zvornika i Nihada Hamzić iz Pročitaj više

EFENDIĆ REAGOVAO NA PORUKU LIDERA SDA: “Ne znam na čemu Izetbegović temelji izjavu kako očekuje da će…”

Naš stav je da imenovanje vlade treba biti riješeno identično kao i na državnom nivou gdje vladu imenuje Predstavnički dom Pročitaj više

“TO JE JADNO…”: Ivana Marić u nevjerici nakon istupa Bakira Izetbegovića…

U obraćanju nakon sjednice Glavnog odbora SDA, predsjednik stranke Bakir Izetbegović ponovo je uzburkao javnost. Ne stišavaju se reakcije na Pročitaj više