PAZARCE ZABRINJAVA GOMILANJE SRPSKE VOJSKE I TENKOVA IZNAD GRADA

Samohodna top-haubica NORA B-52 M15

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić uputila je pismo predsjednici Vlade Srbije i ambasadama “Prijatelji Sandžaka” u Beogradu u kojem zahtijeva da se poništi politička dobit ostvarena genocidom u Bosni i Hercegovini.

U pismu izražava zabrinutost za budućnost Bošnjaka u Sandžaku zbog učestalog održavanja nenajvaljenih vojnih vježbi i kretanja srpskih oružanih snaga kroz Sandžak koje Bošnjaci sa pravom doživljavaju kao realnu opasnost po biološki opstanak. Posebno, kako je istakla, zabrinjava višednevno gomilanje srpske vojske, vojne ratne tehnike, tenkova i raketnih bacača, ovih dana na planini Rogozna iznad Novog Pazara.

Jasmina Curić

Dopis koji je Curić uputila premijerki Brnabić prenosimo u cijelosti:

Uvažena predsjednice Vlade Srbije,

Cijeneći Vaše težnje i vidljive napore Vlade Republike Srbije da doprinese u rješavanju krize na prostoru bivše SFRJ, obraćam Vam se u ime najvišeg političkog i predstavničkog tijela Bošnjaka Sandžaka, Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji sa zahtjevom da se u Bosni i Hercegovini poništi politička dobit ostvarena udruženim zločinačkim poduhvatom i genocidom tokom agresije srpskih oružanih snaga na Bosnu i Hercegovinu.

Bošnjačko nacionalno vijeće traži od Vas i Vlade Republike Srbije da podrži ovaj naš zahtjev i time svima pošalje jasnu poruku da će politička dobit ostvarena udruženim zločinačkim poduhvatom i genocidom biti poništena.

Bošnjake Sandžaka zabrinjava učestalo održavanje nenajavljenih vojnih vježbi i kretanje srpskih oružanih snaga kroz Sandžak koje Bošnjaci sa pravom doživljavaju kao realnu opasnost po biološki opstanak. Posebno zabrinjava višednevno gomilanje srpske vojske, vojne ratne tehnike, tenkova i raketnih bacača, ovih dana na planini Rogozna iznad Novog Pazara.

Usvajanjem ovog zahtjeva Vlada Republike Srbije će spriječiti srpske oružane snage da u Sandžaku ostvare svoju javno izrečenu prijetnju da će Novi Pazar doživjeti sudbinu Vukovara, a Sjenica sudbinu Srebrenice.

Dosadašnji tolerantan odnos od međunarodne zajednice prema zločinima u Bosni i Hercegovini motiviše srpsko nacionalno rukovodstvo da nastave praksu etničkog čišćenja i ostvare genocidne prijetnje nad Bošnjacima Sandžaka. Sve to čini da se Bošnjaci Sandžaka osjećaju nesigurnim u Republici Srbiji.

Bošnjačko nacionalno vijeće, kao aktivni učesnik Mirovne i Međunarodne konferencije o bivšoj SFRJ poziva na poštivanje usvojenog stava da se na prostoru bivše Jugoslavije neće priznavati teritorijalna osvajanja silom i etničkim čišćenjem kao svršen čin.

U ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji i u svoje ime izražavam zahvalnost na naporima koje činite na uspostavljanju pravednog i trajnog mira na Balkanu i želim Vam mnogo uspjeha u predstojećem radu.

Primite izraze našeg najvišeg poštovanja.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
POTRESNA ISPOVIJEST OCA NASTRADALOG EDINA ZEJĆIROVIĆA: “UBICE SU SE HVALILE TIME ŠTA SU EDINU SVE URADILI”

Sudski postupak koji se vodio protiv ubica Edina Zejćirovića u potpunosti je okončan. Prema pravosnažnoj presudi, dvojici ubica smanjena je Pročitaj više

CHRISTIAN SCHMIDT PONOVO U AKCIJI: Promijenit će Ustav FBiH da još više ojača HDZ – ko dobije podršku 2/3 Hrvata u Mostaru bit će vladar Federacije!

Kako bi obezvrijedio Lendin potpis, u OHR-u su proteklih mjeseci tražili rješenje koje bi, istovremeno, ojačalo HDZ BiH, odnosno (pot)predsjednika Pročitaj više

Monstrum pušten na slobodu!

Bojan Prodan iz Višegrada, osumnjičen za napad na Fadila i Ajšu Memišević iz sela Omeragići kod Višegrada pušten je na Pročitaj više

EKSPRESNA REAKCIJA ŽELJKA KOMŠIĆA: “Gospodine Schmidt, ukinite izbore i sa američkim ambasadorom birajte vlast i sastav parlamenta u Federaciji BiH!”

"Umjesto navedenog navodnog rješenja koje bi Schmidt trebao nametnuti, predlažem mu da razmisli o jednostavnijem, efikasnijem i neskriveno jasnijem šovinisticko-fašističkom Pročitaj više