PIŠI PROPALO: HDZ i SNSD ne mogu smijeniti ministricu Turković!

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici je na inicijativu klubova  Hrvata i Srba, većinom glasova zatražio od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije da pokrene postupak smjene aktualne SDA-ove ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković.

Obrazlažući inicijativu, Lidija Bradara (HDZ) je u ime hrvatskog kluba zastupnika između ostalog kazala da ministrica Turković djeluje neprofesionalno, samovoljno te institucionalno neusklađeno, što šteti međunarodnoj poziciji Bosne i Hercegovine.

Prije glasanja o inicijativi, za smjenu su se deklarativno založili i izaslanica Kluba Srba Dušanka Majkić (SNSD) i dopredsjedavajući Doma Dragan Čović (HDZ) optužujući Turković i za djelovanje samo u interesu njenog političkog miljea, a ne svih konstitutivnih naroda BiH.

Nasuprot njihovim diskusijama, izaslanik Kluba Bošnjaka Asim Sarajlić (SDA) kazao je da poslijeratna Bosna i Hercegovina nije imala boljeg zvaničnika na čelu Ministarstva vanjskih poslova od Bisere Turković, dok je dopredsjedavajući Doma Bakir Izetbegović (SDA) ustvrdio da Turković djeluje upravo suprotno od onoga što su naveli inicijatori njene smjene, a to znači da je njeno zalaganje uvijek u cilju jačanja međunarodnog ugleda BiH.

Delegat Kluba Bošnjaka Denis Bećirević (SDP) je prigovorio inicijatorima smjene ministrice Turković kazavši da je zapravo trebalo tražiti smjenu Vijeća ministara BiH jer je, po njegovim riječima, aktualni saziv tog tijela najneefikasniji od rata naovamo.

 

Sudeći po resporedu političkih snaga, ministrica Turković ostat će na čelu MIP-a do isteka manadata, budući da HDZ i SNSD ni na koji način ne mogu osigurati većinu u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Naime, za smjenu ministara potrebno je osigurati većinu u oba doma Parlamenta BiH, a HDZ i SNSD u Predstavničkom domu imaju zajedno jedva trećinu glasova.

Pokretanje procedure smjene ministra od strane HDZ-a i SNSD-a nije ništa novo. U oktobru 2020. godine pokrenuta je procedura smjene ministra odbrane Sifeta Podžića, ali je neslavno završila.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je odluku o smjeni ministra odbrane donio 6. oktobra, nakon što je Podžić zbog epidemiološke situacije odlučio da odgodi zajedničku vojnu vježbu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Vojske Srbije na Manjači.

Međutim, nakon višesatne i iscrpne rasprave o smjeni Podžića, zastupnici Predstavničkog doma PS BiH su se izjasnili o tom prijedlogu tako što ih je 20 bilo protiv, a sedam za smjenu ministar odbrane. Suzdržanih rada nije bilo.

(SB)

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
Malinar Hodžić na suđenju prozvao Bursaća, ovaj mu uzvratio: Kad vas ovakav ološ napada znajte da radite dobru stvar!

Fikret Hodžić, vlasnik firme „Srebrna malina“ i jedan od optuženika u slučaju „Respiratori“ za višemilionski kriminal u završnoj riječi na Pročitaj više

EVO KOLIKO KO ZARAĐUJE U NJEMAČKOJ: SVE PLATE NA JEDNOM MJESTU

Iako je rast plata posljednjih godina usporio i u ovoj zemlji Godinama unazad Njemačka važi za najjaču ekonomiju. Zato i Pročitaj više

POLICAJAC OBAVIO VELIKU NUŽDU ŠEFU U KANCELARIJI

Nedavno je došlo do neugodnog incidenta u PU zagrebačkoj, javlja Telegram. Naime, jedan policajac nezadovoljan svojim šefom obavio je veliku Pročitaj više

NE PRESTAJU REAKCIJE NA KRIVIČNI ZAKON RS: BLAGOVČANIN TVRDI DA ĆEMO IMATI MINI BJELORUSIJU UNUTAR BIH

Usvajanje nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona RS kojim se kriminalizuje kleveta i uvreda u Narodnoj skupštini RS Pročitaj više