Kategorije
VIJESTI

PITANJE SENADA BRATIĆA AMBASADORU KALABUHOVU: “Ambasadori nisu imenovani za entitete, zašto ste prihvatili da govorite u entitetskoj skupštini?”

Bratić je kritikovao i obraćanje ruskog ambasadora u Bosni i Hercegovini Igora Kaluabuhova.

Poslanik SDA Senad Bratić ocijenio je kako je današnja sjednica NSRS izlaženje iz nadležnosti ove institucije i bespotrebno trošenje građana u entitetu Republika Srpska.

Bratić je kritikovao i obraćanje ruskog ambasadora u Bosni i Hercegovini Igora Kaluabuhova.

“Ambasadori nisu imenovani za entitete, postoje samo ambasadori u državi, i postavlja se pitanje zbog čega je (Kalabuhov) prihvatio nastup u entitetskoj skupštini. On je trebao biti svjestan mogućih negativnih posljedica po RS”, zaključio je poslanik.

 

Bratić je Kalabuhovu poručio da je gost u Bosni i Hercegovini i da treba poštovati gostoprimstvo domaćina.

“Dejtonski sporazum nije švedski stol da se selektivno uzimaju odredbe. Neprihvatljivo je negiranje visokog predstavnika koji je sastavni dio ovog sporazuma. Po Ustavu Bosne i Hercegovine entitet RS u suverenoj državi BiH nema nadležnosti i ne može razmatrati međunarodni status”, kazao je on, te istakao kako su ovakve sjednice NSRS “kontraproduktivne i ne mogu donijeti pravno dejstvo”.

Na kraju svoga obraćanja Senad Bratić je reagovao na navode koji su nekoliko puta ponovljeni u NSRS-u kako je BiH “sastavljena” od dva entiteta.

“BiH se sastoji od entiteta, nije sastavljena”, rekao je poslanik SDA.

 

Napišite Komentar..