Kategorije
SVIJET

PLANETA U ŠOKU U rat u Ukrajini se uključuje moćna država sa više od 80 miliona stanovnika

Iranska vlada planira Rusiji u nekom trenutku poslati ‘nekoliko stotina‘ dronova, od kojih su neki naoružani, izjavio je u ponedjeljak Jake Sullivan, savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost.

Poručio je tokom popodnevnog briefinga u Bijeloj kući kako je uvjeren da će uz podršku Zapada ukrajinska prijestolnica Kijev ostati pod kontrolom ukrajinskih vlasti, piše Politico.

“Prema dostupnim obavještajnim informacijama, iranska vlada planira po ubrzanom postupku Rusiji poslati nekoliko stotina bespilotnih letjelica. Nije nam poznato je li Iran već ranije slao dronove u Rusiju”, rekao je Sullivan.

Savjetnik predskjednika Joea Bidena rekao je da obavještajne informacije sugeriraju da je teško bombardiranje Ukrajine, koje su ruskim snagama donijele teritorijalno napredovanje na istoku zemlje, donijelo velike vojne gubitke Rusiji.

Dodao je kako već ovoga mjeseca Iran planira obučavati ruske snage da koriste dronove.

“Nastavit ćemo činiti sve što je u našoj domeni kako bi ukrajinska odbrana bila što učinkovitija te kako bi Ukrajina mogla pokazati Rusiji da ih neće uspjeti izbrisati s lica zemlje”, dodao je Sullivan.

Istaknuo je da bi se ruski vojnici mogli brzo obučiti za korištenje tehnologije, no da je teško odrediti precizno vremensko razdoblje, rekao je Michael Kofman, direktor istraživačkog odjela pri Ruskom programu u Centru za pomorsku analizu.

Ruske snage gube veliki broj izviđačkih letjelica. Njihov vlastiti kapacitet za proizvodnju naoružanih dronova još je u začecima. Možda će biti zainteresirani za iransko lutajuće streljivo ili borbene dronove. U tom području Iran ima bolje kapacitete”, rekao je Kofman.

bosninfo.ba