POČITAJTE KAKO JE ŽELJKO KOMŠIĆ VRATIO BORJANU KRIŠTO NA FABRIČKE POSTAVKE

Član Predsjedništva BiH, Željko Komšić reagovao je danas na izjave kandidatknje HNS-a za člana Predsjedništva BiH, Borjane Krišto, koja je BiH nazvala “državnom zajednicom tri konstitutivna naroda”.

“Bosna i Hercegovina nije nikakva „državna zajednica“. Gospođa Krišto očito još uvijek nije stigla pročitati prvu rečenicu Člana 1 Ustava Bosne i Hercegovine koji kaže „Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada “Bosna i Hercegovina”, nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama““, kazao je Komšić.

“Što se tiče toga za kakvu BiH se HDZ borio, tu je stvar jasna, i ta borba je opisana u presudama međunarodnih sudova.“, dodao je Komšić.

Podsjetimo, Krišto je navela kako se “nada da će se oduprijeti svim silama, ugrozama i izazovima koji se danas nalaze pred njima, napose pred hrvatskim narodom u BiH”.

“Ne možemo da se ne upitamo, živimo u slobodi u kraljevskom gradu Jajcu u BiH. Znamo odgovore, ali pitamo se da li je to BiH za koju su se borili hrvatski branitelji i utkali svoj život u njenu slobodu i temelje? Da li je to pravna i demokratska država? Odgovore znamo. Živimo u BiH kao državnoj zajednici tri konstitutivna naroda. Imamo nepravedno ustrojenu BiH, imamo stalne nasrtaje na naša Ustavom zajamčena prava konstitutivnog naroda. Ali, poručujemo s ovog mjesta, BiH je i naša domovina i domovina hrvatskog naroda. Samo takva može imati sigurnost, opstojnost i budućnost. Jedan narod bira drugom predstavnika u Predsjedništvu i domovima naroda. Izborni zakon se mora promijeniti kako je reko u odluci Ustavni sud – da hrvatski narod svojom većinskom voljom bira svoje predstavnike”, poručila je Krišto.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
SANJU VULIĆ UHVATILA VELIKA PANIKA: “Amerika štiti one koji mi prijete”

Pričajući o slobodi govora, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Sanja Vulić, navela je Pročitaj više

PIJAN I DROGIRAN PREGAZIO ŽENU PA POBJEGAO

D. B. (39) iz Futoga lišen je slobode zbog sumnje da je pregazio ženu K. S. (84) na raskrsnici ulice Pročitaj više

ŽELJKA CVIJANOVIĆ OSUDILA NAPAD NA POVRATNIKE: “Zgrožena sam brutalnošću i smatram nedopustivim ugrožavanje bilo čije lične bezbjednosti i imovine u RS-u”

Ona je pozdravila brzu reakciju MUP-a Republike Srpske, istakavši da očekuje da nadležne institucije adekvatno sankcionišu izvršioca ovog razbojništva. Predsjedavajuća Pročitaj više

Sin napadnutih povratnika: Najvažnije je da se majka i babo oporave, oni su jedini istinski povratnici tu

Hasib Memišević, sin Fadila i Ajše Memišević koji su brutalno pretučeni u selu Omeragići kod Višegrada, kazao je u izjavi Pročitaj više