PODRŠKA NACIONALISTIMA DODIKU I ČOVIĆU: Izraelski mediji o memorandumu koji je izazvao političku oluju na Balkanu

Memorandum koji je izdala ambasada Izraela po pitanju izmjena izbornog zakona u Bosni i Hercegovini je nastao iz bojazni da bi “implikacije rasprave” oko ovog pitanja mogla naštetiti pravima jevrejske zajednice u zemlji, ali protivnici reforme po modelu koji je podržao Izrael upravo tvrde da bi implementacija istog narušila ta prava, navodi Izraelski list Haaretz dodajući da upravo taj memorandum izaziva “političku oluju na Balkanu”.

Haaretz navodi da su se bh. zvaničnici “obrušili” na Izrael, optužujući izraelsku ambasadu da se neprimjereno miješa u unutrašnju politiku balkanske države kroz podršku “kontroverznom” planu izborne reforme. Protivnici ovog modela tvrde da bi predložena promjena izbornog sistema smanjila politički utjecaj Jevreja, Roma i drugih manjina u zemlji, navodi se.

Iako izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova do sada nije komentarisalo zahtjev koji je poslala Turković, dalo je saopštenje za Haaretz.

– Izraelska ambasada u Tirani, koja je također nadležna za Bosnu i Hercegovinu, izdala je dokument [u ponedjeljak] u kojem izražava podršku za očuvanje prava jevrejske zajednice u zemlji. Dokument je poslan nakon lokalne inicijative za izmjenu izbornog zakona i uslijed straha da bi implikacije rasprave oko ove promjene mogle naštetiti tim pravima, navodi se u saopštenju.

Haaretz također citira komentar člana Predsjedništva BiH Željka Komšića koji je izjavio da Izrael podržava model koji je “davno napušten u svijetu jer je temeljen na sistemski uređenoj diskriminaciji” i koji podržavaju samo “politički akteri čije su politike temeljene na negiranju genocida, veličanju ratnih zločina i zločinaca, te na realizaciji ciljeva presuđenih udruženih zločinačkih poduhvata, što čvrsto vjerujem nije zvanična politika Izraela”.

Haaretz navodi da je u dopisu izraelske ambasade izražena podrška “nacionalističkim političarima” Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću za “nedavne korake koje su poduzele razne institucije Bosne i Hercegovine” u cilju zaštite jevrejske zajednice i njenog položaja u zemlji.”

– Dodik, glasni pristalica Izraela, se suočava sa optužbama za negiranje genocida u Srebrenici 1995. godine u kojem su, prema nekoliko međunarodnih tribunala, snage bosanskih Srba ubile oko 8.000 muškaraca i dječaka bosanskih muslimana. On je također pojačao pozive na separatizam i zaprijetio da će se povući iz vojske zemlje kako bi stvorio nezavisnu srpsku vojnu snagu, navodi Haaretz.

Bivši ministar energije, rudarstva i industrije u Federaciji BiH, Reuf Bajrović, izjavio je za ovaj izraelski medij da je za ovakvu reakciju ministrice Turković razlog upravo to što je izražena “nesumnjiva namjera izraelskog ministarstva vanjskih poslova da podrži” Dodika i Čovića.

– Možemo sa sigurnošću reći da je to narušilo imidž Izraela među bošnjačkom populacijom, potcrtao je on.

Bajrović je upozorio na ozbiljnost trenutne političke krize u BiH, te izjavio da je ovaj dopis Izraela po pitanju izborne reforme “ludost”.

– To se vidi kao da Izrael staje na stranu ljudi koji žele da Bosna nestane, ekstremno desničarskih poricatelja genocida, rekao je on.

– Zašto bi Izrael ovo uradio? Mogu samo da nagađam, dodao je.

Na kraju Haaretz navodi da su “i Bošnjaci i Srbi posljednjih godina pokušavali da iskoriste moralni stav Izraela po pitanju genocida kako bi ojačali svoje argumente”, te da je prošlog decembra Turković pozvala tadašnjeg ministra vanjskih poslova Yaira Lapida da okupi međunarodnu zajednicu protiv srpskog revizionizma, “bitku koju mnogi vide kao ključnu u borbi za buduću održivost bosanske državnosti”.

Slobodna Bosna

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
SVANULO JOJ NAKON ZORE: Kukala da je u Sarajevu premalo svinjetine, a previše Arapa, pa je Čović nagradio ministarstvom kulture i športa (VIDEO)

Sanja Vlaisavljević, nekada profesorica filozofije, logike i sociologije u jednoj sarajevskoj gimnaziji i ekspertica za kulturu dijaloga, svojim namjernim izjavama Pročitaj više

HLADAN TUŠ IZ WASHINGTONA: Blinken se obratio direktno Dodiku – “Ti si na autoritarnom putu Vladimira Putina!”

State Department, kojeg zastupa ambasador Murphy, nastavlja se zalagati za demokratsku i prosperitetnu budućnost koju svi građani Bosne i Hercegovine Pročitaj više

Klanjao je na moje oči 5 puta dnevno: Dejan Dragojević priznao da je prešao u islam, a bivša tašta otkrila zašto je to uradio…

"Klanjao je na moje oči pet puta dnevno"! Dejan Dragojević četiri godine u islamu, a Dalilina mama prva otkrila da Pročitaj više

Tamara Đurić sramno izvrijeđala Dejana zbog promjene vjere: “Stoko! Koga boli uho šta je Ramazan? Poturica je gori od Turčina!”

Vijest da je pobjednik pete sezone rijalitija ''Zadruga'' Dejan Dragojević priznao da je prešao u islam i otišao u Meku Pročitaj više