Kategorije
VIJESTI

Pogledajte snimak i emotivan govor zastupnice Alicie Kearns o BiH: Suze u parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva tokom rasprave o Srebrenici

U Donjem domu Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva je održana debata povodom 27. Godišnjice genocide u Srebrenici. Parlamentarci su govorili o opasnostima negiranja genocida, ali i o ozbiljnosti situacije u BiH i prijetnjama stabilnosti u zemlji.

Genocid u Srebrenici inspiracija za desničarske ekstremiste

Prva govornica je bila predsjedavajuća Svestranačke poslaničke grupe za Srebrenicu Yasmin Qureshi, koja je govorila o svojoj posjeti BiH 2018. godine i sastanku sa ženama koje su izgubile najbliže članove rodbine u genocidu – piše N1.

“To su inspirativne žene, koje su, uprkos tome što su proživjele najgore od čovječanstva, pokazale veliku snagu i odlučnost da obnove svoje živote i odupru se mržnji”, izjavila je.

Podcrtala je da obilježavanje godišnjice ovog genocida pomaže u tome da žrtve ne padnu u zaborav i da je to još bitnije kada se uzme u obzir da postoje oni koji i dalje negiraju šta se dogodilo u BiH.

“Politički lideri bosanskih Srba u Republici Srpskoj nastavljaju da poriču i minimiziraju događaje koji su se desili. Spriječavaju da se u školama uči historija onoga što se dogodilo”, upozorila je.

Također je istakla da je genocid u Srebrenici bio inspiracija za mnoga djela “desničarskih ekstremista i islamofoba”, te navela primjer napadača iz Christchurcha 2019. godine, Brentona Tarranta, te norveškog ekstremiste Andersa Breivika.

Priča o dječaku Amiru

Zatim je zastupnica Alicia Kearns održala emotivan govor.

Podcrtala je da genocid u Srebrenici predstavlja najekstremniji slučaj etničkog čišćenja tokom rata u BiH, te da je pokazao “koliko su industrijalizovana, užasna i istinski zla djela koja su se dogodila u Srebrenici”

“Barbarstvo Srebrenice i neuspjeh mirovne misije UN-a su prisilili međunarodnu zajednicu da konačno okonča krvoproliće i provede Dejtonski mirovni sporazum”, objasnila je ona.

“Ovo je bio namjerni genocid da bi se iskorijenilo bošnjačko stanovništvo i zamijenilo srpskom zajednicom za koju se na neki način sugeriralo da je superior u odnosu na drugu. I danas se prisjećamo žrtava, sjećamo se šta je dovelo do ovoga i izvlačimo pouke i učimo da to ponovo spriječimo”, ispričala je.

Kearns je zatim ispričala priču o dječaku Amiru, koji je imao 11 godina kada je počeo rat u BiH.

Ispričala je kako je to bio sretan dječak koji je volio autiće i stripove.

“Onda je došla milicija i on je izgubio sve, autiće, stripove i svoju nevinost”, rekla je Kearns.

U tom trenutku je pustila suzu.

“Danas se ne stidim svojih suza, jer svaki put kada pustimo suzu, pokazujemo da nam je stalo i da nećemo dozvoliti da se ti ljudi zaborave i ućutkaju”, rekla je.

Pogledajte snimak.

Bhdijaspora