Pokrenuta inicijativa da Muhamed Filipović i Muamer Zukorlić dobiju ulice u Sarajevu

VIJESTI

Dženan Mulić, vijećnik Naroda i pravde u Općini Centar, ove je sedmice, na sjednici Općinskog vijeća, uputio inicijativu da dvije ulice u Općini Centar dobiju naziv po imenima Muhameda Filipovića i Muamera Zukorlića.

Mulić kaže da su njih dvojica “ostavili neizbrisiv trag u političkoj i duhovnoj obnovi , kao i u promociji Bosne i Hercegovine u kulturi, historiji i umjetnosti”.

 

Akademik Prof.Dr. Muhamed Filipović kao doajen filozofije i historije, mislioc, pisac i esejista najznačajnija je ličnost u duhovnoj i političkoj obnovi i afirmaciji naroda Bosne i Hercegovine i bosanskog duha koji bdije nad domovinom. Dao je izuzetan doprinos u promociji Bosne i Hercegovine u nauci, kulturi i umjetnosti. Za buduće generacije od izuzetne važnosti je sjećanje na ličnost akademika Filipovića koji će u historiji biti zapamćen i kao utemeljitelj institucija znanja, mentor i učitelj koji je kroz više od pola vijeka iznjedrio značajna imena u svijetu nauke i znanja.Objavio je 14 knjiga, od kojih su neke i prevedene na druge jezike”, poručio je Mulić, pa dodao:

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Akademik prof. Dr. Muamer Zukorlić je bio teolog i političar, osoba velike energije i hrabrosti, nekadašnji muftija Mešihata Islamske zajednice za Sandžak i Srbiju. Jedan je od osnivača Bošnjačke akademije nauke i umjetnosti (BANU). Bio je kandidat za reis-ul-ulemu 2019. godine.

 

Bosnu i Hercegovinu je smatrao svojom maticom a grad Sarajevo duhovnim centrom muslimana na Balkanu. Obavljao je funkciju predsjednika Narodne skupštine Republike Srbije od 2016. do 2020, a potpredsjednika od oktobra 2020. do njegove smrti. Održao je više od 1000 predavanja iz islamske i tematike kolektivnih i individualnih ljudskih prava, dao više od 800 intervjua, imao bezbroj raznih medijskih nastupa, učestvovao na više stotina međunarodnih naučnih, kulturnih i političkih simpozija i konferencija.”

Mulić navodi da za navedenu inicijativu nije tražio izjašnjavanje Vijeća “jer smatram da će nadležna komisija i bez izjašnjavanja Cijeća, uvažavajući lik i djelo naša dva Akademika učiniti sve potrebno da u extra ili prvoj zoni općine Centar pokrenu proceduru dodjele naziva imena ulica.”