POLITIČKI ZAGREB SPREMA NOVU PODVALU: Evo šta Miro Kovač kaže o najavi posjete Erdogana Hrvatskoj, spominju se i nestabilnosti u Bosni i Hercegovini

Dnevnik Nove TV saznaje da će predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan 8. septembra, na poziv predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, dolazi u službenu posjetu Hrvatskoj.

Učestvovat će u svečanom otvaranju novog Islamskog centra u Sisku, a u pratnji će biti i njegova supruga.

Recep Tayyip Erdogan se u posljednje vrijeme pokušava nametnuti kao posrednik u pregovorima Ukrajine i Rusije, a pitanje je kako Hrvatska može iskoristiti njegov dolazak.

Reporter Dnevnika Nove TV razgovarao je o tome s bivšim ministrom vanjskih poslova Hrvatske Mirom Kovačem.

Kako Hrvatska može iskoristiti posjet turskog predsjednika?

Kovač je bio šef diplomatije prije šest godina kada je Erdogan sa suprugom bio u Hrvatskoj. Njegovu najavljenu posjetu ocijenio je korisnim, ostvari li se.

“Mi smo tada razgovarali o jačanju ekonomskih odnosa, oni jesu malo bolji, ali još nismo dosegli tih milijardu eura što je bio plan, no naši odnosi na planu politike su vrlo pozitivni”, kazao je Kovač, te dodao kako je tadašnji državni vrh ugostio turskog predsjednika prilikom obilježavanja sto godina islama kao službene vjeroispovijesti na tlu Hrvatske.

Nada se da će Erdoganov dolazak biti konstruktivan kad je riječ o političkoj krizi u Bosni i Hercegovini.

Na pitanje je li za očekivati da će turski predsjednik podržati hrvatsku perspektivu, s obzirom na to da znamo koliko je blizak s Bakirom Izetbegovićem, Miro Kovač je odgovorio kako će u prvom redu imati najviše razumijevanja za perspektivu Bošnjaka.

“Tu moramo biti realni, ali nama treba biti u interesu da shvati našu perspektivu i da mu dočaramo da bez Hrvata nema stabilne Federacije, niti stabilne Bosne i Hercegovine”, naglasio je gost Dnevnika Nove TV.

“Prije šest godina imali smo sličnu situaciju: i tada se razgovaralo o krizi u BiH, razgovaralo se o izmjenama izbornog zakona – tada je bio gospodin Mladen Ivanić član Predsjedništva skupa s gospodinom Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem u Hrvatskoj i tada nismo uspjeli riješiti to pitanje”, prisjetio se Kovač te dodao kako je prošlo šest godina i nada se da će Erdogan shvatiti da bez prestanka diskriminacije Hrvata nema stabilne BiH.

Naglasio je kako će predsjednik RH i predsjednik Vlade na tom planu morati biti jedinstveni.

Kovač: On je ozbiljan igrač i ne dolazi tek tako

“Postojala je razlika u metodologiji, sada je važno da se pokaže koordiniranost stavova i načina postupanja – i strategije i taktike, jer je gospodin Erdogan vrlo ozbiljan igrač. On ne dolazi tek tako u Hrvatsku, on predstavlja zemlju koja je vrlo važan čimbenik u Siriji”, rekao je Kovač te pojasnio kako turske snage skupa s Rusima i Irancima “održavaju kakav-takav red u Siriji”, a igra i važnu ulogu posrednika u rusko-ukrajinskom ratu.

Na pitanje je li pametno obratiti se turskom predsjedniku za pomoć u slučaju hrvatskog državljanina kojem se sudi u Donbasu, Kovač je rekao da je to jedna od mogućih puteva.

Kako je naglasio, ima različitih drugih metoda o kojima se ne bi trebalo govoriti u javnosti, međutim RH mora štititi interese i prava svojih državljana, tako i hrvatskog vojnika u Ukrajini.

Miro Kovač na kraju razgovora izrazio je nadu da će hrvatske vlasti naći put kako Prebega zaštititi od smrtne kazne.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
EMOTIVAN PRIZOR: Bh. reditelj Danis Tanović podijelio snimak o opravku sina Orhana (VIDEO)

Djelimičan proces oporavka ovaj bh. reditelj je podijelio u kratkom videu. Bh. oskarovac i reditelj Danis Tanović na svom Instagram profilu podjelio Pročitaj više

SVE SPREMNO ZA GOSTE: Hotelijeri u Neumu najavljuju rekordnu sezonu, smještaj skuplji za…

Neumljani će 2022. godinu upamtiti i po dovršetku dva velika cestovna projekta: magistralne ceste Stolac – Neum i Pelješkog mosta. Pročitaj više

ANDREJ NIKOLAIDIS ZA SB: “Aleksandar Vučić je vrlo opasan. Fokus njegovog Srpskog sveta više nije ni Kosovo ni Crna Gora, nego dio Bosne i Hercegovine”

Aleksandar Vučić je opasan, vrlo opasan protivnik. Pogledajte šta je tip uspio: da mu Vašington dozvoli da preuzme Crnu Goru, Pročitaj više

ESAD DURAKOVIĆ NA PROTESTIMA U SARAJEVU: “Vi ste, gospodine Schmidt, na dramatično pogrešnom putu, vodite ovu zemlju ka etničkom sukobu i krvoproliću!”

Demokratski svijet i mi, građani ove zemlje, šokirani smo, gospodine Schmidt, vašim antidemokratskim mjerama i političkim nasiljem koje provodite u Pročitaj više