Kategorije
VIJESTI

POMETNJA U ČOVIĆEVIM REDOVIMA, NIŠTA VIŠE NIJE ISTO: “Okreće li njemačka koalicija CDU/CSU leđa Hrvatima u BiH?”

“Večernji list” piše da su za kršćansko-demokratske stranke u Njemačkoj do sada natprosječno glasali doseljenici iz Hrvatske, Italije i Rusije, ali da se to posljednjih godina mijenja.

Hrvatski iseljenici u Njemačkoj, a procjenjuje se kako ih je s pravom glasa na njemačkim izborima više od 100 hiljada (od sveukupno oko pola miliona, koliko ih živi u Njemačkoj), dosad su uglavnom u Njemačkoj glasali za kršćansko-demokratske stranke CDU i CSU, piše mostarski “Večernji list”, list blizak Draganu Čoviću i njegovom HDZ-u u analizi pod naslovom: “Okreće li CDU/CSU leđa Hrvatima u BiH?”

“Večernji list” piše da su za kršćansko-demokratske stranke u Njemačkoj do sada natprosječno glasali doseljenici iz Hrvatske, Italije i Rusije, ali da se to posljednjih godina mijenja.

Naslovnica Večenjeg lista za ponedjeljak, 11. juli

U tom kontekstu, piše “Večernji list”, treba promatrati pretprošli ponedjeljak (27. juna), kada se dogodio susret i zajednički ručak bavarskog premijera Markusa Södera u dvorani znamenitog ljetnikovca Palais Prinz Carl u Münchenu s Hrvatima iz Bavarske. Susretu, koji je upriličen u povodu obilježavanja 50. godišnjice rada Stalnog hrvatsko-bavarskog povjerenstva te 30. godišnjice međunarodnog priznanja Hrvatske od Njemačke, odazvalo se nešto više od dvadeset predstavnika najvažnijih i najbrojnijih hrvatskih zajednica, klubova i katoličkih misija s područja Bavarske. S bavarskim premijerom i predsjednikom demokršćanskog CSU-a bila je i ministrica u njegovoj vladi Michaela Kaniber, koja je hrvatskog podrijetla, te direktor Državnog ureda i državni ministar dr. Florian Herrmann.

 

“Večernji list” dalje otkriva da, iako tokom ručka niko od Hrvata nije javno isticao nezadovoljstvo radom i odnosom Christiana Schmidta, visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, prema Hrvatima u BiH, pojedini predstavnici Hrvata su premijeru Söderu, po njihovu pričanju, uputili na to tokom tog druženja.

“Navodno je premijer Söder, jednako kao i ministrica Kaniber, ostao iznenađen riječima kako njihov stranački član i visoki predstavnik Christian Schmidt gotovo svakodnevno pokazuje kako se stavio u službu jednog naroda, tj. Bošnjaka u BiH te da kontinuirano radi protiv Hrvata u BiH”, piše “Večernji list” podsjećajući na nezadovoljstvo radom visokog predstavnika Christiana Schmidta koje je ranije iskazao predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

“Ako je preglasavanje Hrvata u BiH ‘europska orijentiranost Sarajeva’ koju odobrava Christian Schmidt, onda je i na Hrvatima u Njemačkoj da razmisle hoće li i dalje davati svoj glas demokršćanskoj koaliciji CSU/CDU koja u Europskom parlamentu ili Bundestagu okreće leđa Hrvatskoj i Hrvatima u BiH, stav je više hrvatskih udruga i zajednica iz Njemačke”, piše “Večernji list” i zaključuje da bi “za njemačke demokršćane trebalo bi biti zabrinjavajuće to što sve veći broj mladih i obrazovanih Hrvata prelazi iz CDU-a u FDP (njemački liberali)”.

U ovom konstekstu zanimljiv i ilustrativan primjer je jučerašnja Facebook objava Stefana Scwarza, njemačkog političara i bivše člana Bundestaga iz CDU-a (Kršćansko-demokratska unija). Naime, Schwarz je na svom Facebook profilu podijelio objavu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića sa subotnjeg Marša mira u Stuttgartu organizovanog povodom godišnjice genocida u Srebrenici, i kratko poručio “Nikada zaboraviti, nikada odustati! ZA BOSNU!”

SB