PORUKA IZ KANADE: “Dok institucije Hrvatske ne osude njegovo sramno negiranje genocida u Srebrenici smatramo da je stav Milanovića i stav Hrvatske”

VIJESTI

“Tako se i Hrvatska pridružuje Srbiji i Rusiji u negiranju genocida u Srebrenici. Sramno je i čutanje Evropske Unije, Ujedinjenih nacija, SAD i Kanade po ovom neljudskom činu.

Svjesno i namjerno, javno negiranje genocida u Srebrenici, koji je utvrđen pravosnažnim presudama međunarodnih i nacionalnih sudova nanosi bol preživjelim žrtvama genocida, degradira sudsku, naučnu i historijsku istinu o genocidu, omalovažava pravdu i ponižava međunarodno pravo i međunarodne institucije.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Implikacije predsjednika Hrvatske, članice NATO i EU koji javno negira genocid u trenutnoj političkoj klimi Zapadnog Balkana i Evrope u cjelini se ne mogu prešutjeti. U ovom razdoblju nestabilnosti u široj regiji posebno zabrinjava i činjenica da ove izjave nisu izolirani incident i predstavljaju dugu povijest takvih izjava. Posebno zabrinjava ponižavanje hrabrih Majki Srebrenice, Islamske zajednice BiH i Bošnjaka kao naroda. O tim ponižavanjima i negiranju genocida u Srebrenici, IGK je obavijestio evropsku komesarku za ljudska prava Dunju Mijatović i dao podršku Tužilaštvu BiH za provjeru krivične prijave protiv Milanovića, negatora genocida u Srebrenici. Takođe IGK je pismom obavijestio premijera Kanade justina Trudeao i zatražio aktivan odnos prema dehumanizirajućim izjavama predsjednika Hrvatske”, ističu iz Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}.