PORUKA RUSIJI: Slanje dodatnih trupa EUFOR-a iz Njemačke u BiH…

Vojnopolitički stručnjaci ističu da je slanje dodatnih trupa jaka poruka Rusiji, Balkanu, ali i Evropi. Nakon decenije Njemačka je odlučila ponovo učestvovati u misiji EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, koja je, poručuju vojni stručnjaci, od izuzetnog značaja za misuju Althea ali i šire. Bivši predstavnik BiH u NATO-u Alija Kožljak pojašnjava da je dolazak dodatnih trupa jasna potvrda nastojanja EU da odgovori na novonastalu sigurnosnu situaciju u BiH, posebno nakon ruske agresije na Ukrajinu.

“Pozivaju se na potrebu popune, kako kažu sigurnosnog vakuma zbog novonastale situacije koju oni direktno dovode u vezu sa osnaženim i odlučnim djelovanjem srpskih separatističkih snaga u BiH i kako kažu te snage imaju direktnu podršku Moskve”, kazao je Kožljak.

Kožljak pojašnjava i poruku dolaska novih trupa u BiH.

“Poruka Rusiji da je Njemačka kao jedna od vodećih evropskih država privržena potpunom izvršenju mandata EUFORA, Balkanu i Srbiji i Hrvatskoj i BiH da je Njemačka svjesna ruskog uticaja u regionu, te da se otvoreno protivi njegovom širenju i destruktivnom djelovanju, a Evropi, da se na evropskoj sceni pojavljuje jedna nova velesila, a to je Njemačka”, smatra Kožljak.

Vojnopolitički analitičar Đuro Kozar podsjeća da je odlukom vladajuće koalicije Bundestaga usvojena rezolucija pod nazivom “Pružiti podršku BiH na putu u bolju budućnost” kojom se traži veći angažman Njemačke kod nas.

“Ovo osoblje EUFOR-a će dodatno ojačati kapacitete u štožeru ove formacije i lot timove za vezu, koji se nalaze na 17 lokacija u oba entiteta u BiH i oni na nepristrasnoj osnovi vrše osmatranje situacije”, navodi Kozar za BHRT.

Iz EUFOR-a poručuju da raspored trupa još nije poznat, a iz NATO-a da se slažu sa EU o potrebi sigurnog okruženja u BiH radi očuvanja postignutih rezultata.

“NATO logistički podržava trenutnu misiju EU (EUFOR) u okviru Berlin plus aranžmana. Naša saradnja sa Evropskom unijom je i dalje neophodna i nastavićemo da radimo zajedno na očuvanju stabilnosti i podršci reformama”, saopćeno je.

(Hayat.ba)

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
SVANULO JOJ NAKON ZORE: Kukala da je u Sarajevu premalo svinjetine, a previše Arapa, pa je Čović nagradio ministarstvom kulture i športa (VIDEO)

Sanja Vlaisavljević, nekada profesorica filozofije, logike i sociologije u jednoj sarajevskoj gimnaziji i ekspertica za kulturu dijaloga, svojim namjernim izjavama Pročitaj više

HLADAN TUŠ IZ WASHINGTONA: Blinken se obratio direktno Dodiku – “Ti si na autoritarnom putu Vladimira Putina!”

State Department, kojeg zastupa ambasador Murphy, nastavlja se zalagati za demokratsku i prosperitetnu budućnost koju svi građani Bosne i Hercegovine Pročitaj više

Klanjao je na moje oči 5 puta dnevno: Dejan Dragojević priznao da je prešao u islam, a bivša tašta otkrila zašto je to uradio…

"Klanjao je na moje oči pet puta dnevno"! Dejan Dragojević četiri godine u islamu, a Dalilina mama prva otkrila da Pročitaj više

Tamara Đurić sramno izvrijeđala Dejana zbog promjene vjere: “Stoko! Koga boli uho šta je Ramazan? Poturica je gori od Turčina!”

Vijest da je pobjednik pete sezone rijalitija ''Zadruga'' Dejan Dragojević priznao da je prešao u islam i otišao u Meku Pročitaj više