PORUKA ZLATANA BEGIĆA: “Schmidt je istetovirao bijele trake na naše ruke, kandidatski status je dimna zavjesa”

VIJESTI

“Nama su u Dejtonu svezali bijele trake oko ruku i u momentu kada treba da krenemo prema Evropi i demokratiji, visoki predstavnik u izbornoj noći je te bijele trake istetovirao na naša tijela i naše ruke”, istakao je u emisji “Rezime” Zlatan Begić, zastupnik Demokratske fronte u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

“Ova bijela traka je znak da nas je on dodatno obilježio, produbio diskriminaciju u BiH, ali i simbol naše borbe koju ćemo provesti. Imam namjeru da mi, Bosanci i Hercegovci, udarimo pečat na njegovu karijeru. To je čovjek koji je donosi rasistički motivirane zakone, cementirao etničke podjele i diskirminaciju i, na koncu, tetovirao bijele trake na našu ruku.”

Smatra da je kandidatski status dimna zavjesa.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

“Kandidatski status zapravo ne znači ništa. Možete biti kandidat godinama. Ja sumnjam, a imam i neke informacije da je ovo scenografija gdje mi treba lakše da progutamo ovo što nam je namijenio gospodin Schmidt.”

Begić navodi da će, ako se Ustavni sud bude vodio principom ustavne vladavine i vladavine prava, Schmidtova odluka će biti proglašena neustavnom.

“Ukoliko se ne bude vodio tim principima, to bi bila katastrofa za pravnu državu. Ja mislim da bi to bila potpuna derogacija samog Ustavnog suda kao institucije. Visoki predstavnik je u ovom slučaju djelovao kao ustavotvorac i zakonodavac. Očekujem pritiske na sudije Ustavnog suda i od strane gospodina Schmidta jer to je čovjek koji djeluje po principu pritiska. Jasno je i očigledno da u tome itekako učestvuju i američka i britanska ambasada. Moramo prekinuti mitove da imamo podršku međunarodne zajednice. Nemamo niti smo je ikada imali.”