POSEBNA ČAR I U SREBRENICI: EZANI ODZVANJALI SA 11 OBNOVLJENIH DŽAMIJA

Svidja vam se članak? Podijelite ga sa prijateljima

Govoreći o ramazanu u Srebrenici i planiranim ramazanskim aktivnostima, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Srebrenica Damir-ef. Peštalić naglasio je kako se ovdje ramazan dočekuje s posebnim emocijama.

 

– Sve što se desi je dobro i veliko. Moramo napomenuti da nikada više neće biti isto, poslije genocida bilo koja aktivnost, bilo koji dan, bilo koji događaj, pa ni ramazan, ne može biti isti kao što je bio, ali ćemo se mi potruditi da napravimo ambijent u kome će se, prije svega naše majke, žrtve genocida, osjećati lijepo – naglasio je ef. Peštalić.

Prioritet ovog ramazana bit će zajednički iftari, naveo je. Poseban akcenat će biti na zajedničkom iftaru za djecu i omladinu. A onima koji ne mogu doći na zajedničke, koji su stari i iznemogli, bit ćemo im na raspolaganju, tako da smo dogovorili sa imamima u svim našim džematima. Doći ćemo do ljudi koji su sami, do majki koje su same, koje ne mogu doći na iftar, kojima je teško spremiti iftar i otvorit ćemo vara svake usamljene majke. Važno je da im budemo pri ruci – poručio je Damir ef. Peštalić, prenosi Avaz.

Efendija Peštalić se sjeća ramazana i dnevnih namaza u Srebrenici prije dvadeset godina kada su se vjerski obredi obavljali u privatnoj kući, uz veliko policijsko obezbjeđenje, a ezani su se mogli čuti samo u kući gdje su se obavljali namazi, dok se selam na ulici izgovarao šapatom.

– Danas imamo sedam aktivnih džemata, 20 obnovljenih džamija kao i kompletnu infrastrukturu MIZ u Srebrenici. U školama vjeronauku uči 315 učenika, a 190 djece pohađa mektebsku nastavu – kaže ef. Peštalić.

Teravih-namazi, ove godine klanjat će se u obnovljenim džamijama u Luci, Kruševom Dolu, Osatu, Osmačama, Dobraku, Sućeskoj, Gornjim Potočarima, Čaršijskoj džamiji u gradu, mesdžidu Gostilj i desetu godinu u musali Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, pojasnio je ef. Peštalić.

 

Dodaje, da će osim sedam ativnih imama, tokom ramazana biti angažovano devet učenika i učenica medrese i četiri osobe s posebnim odobrenjem MIZ, koji će predvoditi teravih-namaze na isto toliko punktova.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
FINACIJSKO STANJE MILORADA DODIKA: KAŽE DA JE U KREDITU 670.000 KM A DA NA RAČUNU IMA 1.200 KM

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila je danas izjave o imovinskom stanju 665 zvaničnika izabranih na Općim izborima održanim Pročitaj više

FINANCIJSKO STANJE ŽELJKA KOMŠIĆA: IMA KREDIT OD 39.100 KM A NA RAČUNU IMA 16.900 KM

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila je danas izjave o imovinskom stanju 665 zvaničnika izabranih na Općim izborima održanim Pročitaj više

FINANCIJSKO STANJE DENISA BEĆIROVIĆA: IMA KREDIT OD 148.000 KM I PLATU OD 4.645.98 KM

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila je danas izjave o imovinskom stanju 665 zvaničnika izabranih na Općim izborima održanim Pročitaj više

DRAMA U SDP-u: Nikšić zatečen ostavkama na sjeveroistoku BiH, na pomolu sličan scenarij i u drugim sredinama…

Iz PDA navode da izjave da se protiv jednog od imenovanih članova Uprave vodi krivični postupak nisu tačne. Bura u Pročitaj više