POSKUPIO GLAS BIRAČA, ZA OVE IZBORE DAJE SE I PO 200 MARAKA

VIJESTI

Od različitih pritisaka do podmićivanja, teškog govora i velikih obećanja – sve ove metode primjenjuju političke stranke tijekom izborne kampanje. Sutra počinje izborna šutnja, a onda građani odlučuju kome će od njih ukazati svoje povjerenje.

Tijekom prošlih izbornih ciklusa zabilježena je kupovina glasova za 50 maraka. Za ove izbore cifre su veće. Daje se i po 200 KM. Takvi su slučajevi širom države.

Koalicija ‘Pod lupom’ evidentirala je takve situacije u 18 općina/gradova. Za ovakvo kazneno djelo predviđena kazna zatvora od tri godine.

 

“Zabrinjava situacija na terenu po kome su dogovori o kupovini glasova općeprihvaćeni i da građani ne zaziru od prodaje glasova”, kazao je Dario Jovanović, Koalicija ‘Pod lupom’, prenosi N1.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Čak 1202 različite izborne nepravilnosti za samo dva mjeseca predizborne kampanje. Preuranjena kampanja i zloupotreba javnih resursa – najčešće nepravilnosti. Najveći broj njih odnosi se na SNSD, SDA, SDP, HDZ i SDS. Puno je i slučajeva trgovine mjestima u biračkim odborima.

“Tako da se događalo da je jedan birački odbor od tri člana, u kojem prema pravilu može biti iz jedne stranke jedan član, imali smo slučajeve da budu dva ili tri, što baca sumnju u regularnost samog izbornog procesa. To pokazuje da politički subjekti nisu shvatili izbore kao jedini demokratski način kada građani izražavaju svoju izbornu volju”, kazao je Vehid Šehić, Koalicija ‘Pod lupom’.

SIP je izrekao kaznu zbog trgovine biračkim mjestima. 4000 KM za SNSD i SDA, te 1000 KM za Ademira Alibašića koji je bio kandidat SDA 2016. godina, a sada je u ime SNSD-a imenovan kao predsjednik biračkog odbora.

“Nastavlja se trend širom BiH gdje se određeni broj političkih subjekata prijavljuje i ovjera za sudjelovanje na izborima u izbornim jedinicama u kojima nemaju nikakvo djelovanje: nemaju općinske odbore, službene prostorije”, kaže Jovanović.

Ono što još karakterizira izbornu kampanju jeste govor mržnje, zapaljiva retorika, raspirivanje netrpeljivosti. Mnogobrojne prijave Središnje izborno povjerenstvo do sada nije stiglo ni razmatrati.