POSREĆILO IM SE PRI ZAPOŠLJAVANJU: OVO SU UHLJEBLJENI NIPOVCI

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković smatra da je zapošljavanje po rođačkim i stranačkim linijama „zaista štetno po društvo“. Protiv toga, tvrdi, glasno govori i bori se dugo, a upravo na borbi protiv stranačkog zapošljavanja temelji svoje političko djelovanje.

Kao dokaz predanosti toj borbi, Konaković nerijetko ističe objavljivanje Registra zaposlenih u javnom sektoru Kantona Sarajevo.

– Sad odete na internet, ukucate koja vas firma zanima, JKP Rad, Vodovod, koja god hoćete. I kaže „uposlenici“, pa redom: Ime, prezime, stručna sprema, iznos plate i kad je primljen. Pa ga fino, ako vam nije mrsko, pogledate je li nekad bio kandidat na izborima, pa onda vidite koliko je onih propalih vijećnika koji nisu ušli u vijeća tamo uhljebljeno i dobijete realnu sliku stanja“, kazao je Elmedin Konaković na skupu NiP-a u Gornjem Vakufu-Uskoplju u augustu ove godine.

Odlučili smo polušati Konakovića. Otvorili smo kandidatske liste, zatim Registar uposlenih i uporedili, piše Slobodna Bosna.

Na kandidatskim listama NiP-a za posljednje Lokalne izbore našli smo Enesa Kazića. Bio je kandidat za načelnika Hadžića. Izgubio je. Aktuelna vlast u KS, u kojoj procesima „lideriše“ NiP, u međuvremenu je raspisala konkurs za izvršnog direktora za održavanje javnih zelenih površina u KJKP Park. Trećeg novembra 2021. na tu je poziciju zaposlen Enes Kazić. Osnovna plaća – 2.646 KM.

U utrci za načelnika Vogošće je poražen i NiP-ov kandidat Dženan Brkanić. Od 29. jula 2021. on je zaposlen kao direktor Kantonalne uprave civilne zaštite, sa pripadajućom osnovnom plaćom u iznosu od 2.047 KM. Brkanić je ove godine kandidat za Skupštinu KS.

Poražen je i Amar Dovadžija. On nije uspio postati načelnik Ilijaša, ali je nekako uspio biti najbolji na konkursu za direktora JP Studentski centar. Kandidati za tu poziciju su trebali imati najmanje pet godina radnog staža i dvije godine iskustva na rukovodećim pozicijama. NiP-ov Dovadžija je kao potvrdu svog rukovodećeg iskustva priložio dokumentaciju da je bio dio uprave Nogometnog kluba Ilijaš.

Emina Alić bila je kandidatkinja NiP-a za Općinsko vijeće Vogošća. Nakon političkog angažmana u NiP-u joj se posrećilo, pa se 31. januara 2022. godine zaposlila u JU Srednjoškolski centar u Vogošći.

Među kandidatima NiP-a za Općinsko vijeće Centar bila je i Marijana Podrug Arapović. I njoj se poslije posrećilo pri zapošljavanju. Od 31. marta 2021. godine ona je zaposlena na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja.

Na NiP-ovoj listi u Centru bila je i Merima Lendo. Ona je od 20. augusta 2021. zaposlena kao direktorica JU Biblioteka Sarajevo.

Amir Vrca nije bio na listi NiP-a, ali jeste na listi Demokratske fronte. U međuvremenu je promijenio stranački dres, zadužio je člansku karticu NiP-a, ali i radnu knjižicu u Gradskoj upravi Sarajevo. Tu je od 24. juna 2022. zaposlen na neodređeno kao šef Odjeljenja za kabinetske poslove. Vrca je, prema vlastitom priznanju u medijima, dobar prijatelj Jasmina Ademovića, NiP-ovog predsjedavajućeg Gradskog vijeća.

Asad Jelešković je bio na NiP-ovoj listi za Općinsko vijeće Ilidža, a na narednim Općim izborima je našao svoje mjesto na listi NiP-a za Parlament FBiH. Jelešković se u međuvremenu našao i na novom radnom mjestu. Od 21. jula 2021. godine od je direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena područja. Nakon konkursne procedure, naravno. Osnovna plaća – 1.953 KM.

Poput Vrce, NiP-om je Demokratsku frontu zamijenio i Amar Kečo. Bio je kandidat NiP-a za Općinsko vijeće Ilidža. Zamijenio je i posao. Od 1. juna 2020. je zaposlen kao „stručni saradnik za plan i analizu“ u KJKP Park.

Sreće na konkursu je imao i Ensar Mulaosmanović, kandidat NiP-a za Parlamentarnu skupštinu BiH na prošlim Općim izborima. Od 28. februara 2020. je zaposlen kao direktor JU Centar za napredne tehnologije. Osnovna plaća – 1.953 KM.

Amar Nović je bio kandidat NiP-a za Općinsko vijeće Novi Grad. Nije dobio povjerenje građana, ali jeste povjerenje na konkursu za izvršnog direktora za ekonomske i pravne poslove KJKP Vodovod i kanalizacija. Najprije je imenovan za vršioca dužnosti, a zatim na konkursu i puni mandat sa pripadajućom osnovnom plaćom u iznosu od 2.673 KM.

I NiP-ov Nijaz Salamović se skrasio u javnom sektoru. Od 6. maja 2021. godine on je na poziciji izvršnog direktora za ekonomske i pravne poslove KJKP Rad.

Adnan Šerak je bio kandidat NiP-a za Skupštinu KS 2018. godine, a od 30. juna 2021. je na poziciji izvršnog direktora za kanalizacioni sistem u KJKP Vodovod i kanalizacija. Najprije je bio vršilac dužnosti, a zatim je baš on nakon konkursa preuzeo tu poziciju u punom kapacitetu. Osnovna plaća – 2.683 KM.

Skupa sa Šerakom na kandidatskoj listi NiP-a za Skupštinu KS bila je i Mersiha Mehmedagić. Nije dobila povjerenja glasača, ali je dobila povjerenje stranke i imenovana je u Povjereništvo Turističke zajednice KS. Međutim, tu nije kraj. Za Mehmedagić se u Turističkoj zajednici našlo i stalno radno mjesto, pa je od 23. januara 2020. zaposlena kao rukovodilac Službe za planiranje, ekonomske i finansijske poslove.

Kerim Jajetović je bio kandidat NiP-a za Skupštinu KS 2018. godine. I on je našao radno mjesto u javnom sektoru. Od 8. marta 2021. je zaposlen u JU Zavod za bolesti ovisnosti KS.

Zulfo Ahmetović je također bio kandidat NiP-a 2018. godine, ali za Parlamentarnu skupštinu BiH. I on je također nakon ulaska u NiP zaposlen u javni sektor i to kao pomoćnik direktora JU Centar „Vladimir Nazor“.

Semra Subašić je na posljednjim Lokalnim izborima bila kandidatkinja NiP-a za Općinsko vijeće Centar. U zamjenu nije dobila radno mjesto, još uvijek, ali je dobila ugovor o djelu u Gradskoj upravi Grada Sarajeva za „okvirno godišnje planiranje sredstava za potrebe Gradskog vijeća Grada Sarajeva“. Predsjedavajući Gradskog vijeća je, podsjetit ćemo, NiP-ov Jasmin Ademović.

Ugovor o djelu u Gradskoj upravi je dobila i Mia Karamehić-Abazović, kandidatkinja NiP-a za Parlamentarnu skupštinu BiH. Njen zadatak bio je „izrada Plana aktivnosti za provođenje strategije razvoja Grada Sarajevo u segmentu međunarodne saradnje Gradskog vijeća do kraja mandata“.

Hidajet Porić je bio kandidat NiP-a za Općinsko vijeće Centar, a za političko djelovanje u NiP-u je nagrađen pozicojom predsjednika Upravnog odbora KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja.

– Zapošljavanje članova porodice je grijeh, ako za te pozicije u zajednici postoje bolji – napisao je prije nekoliko dana na društvenim mrežama Elmedin Konaković.

Sudeći prema Registru zaposlenih i koristeći metode slične onima iz Konakovićevih uputa sa početka teksta, pronašli smo još nekoliko zanimljivih imena koja su se skrasila u javnom sektoru.

Aida Pašić Marković je kćerka Suade Pašić, dugogodišnje službenice Službe za skupštinske poslove KS i aktuelne vijećnice NiP-a u Općinskom vijeću Centar. Aida Pašić Marković je od 1. februara 2020. godine zaposlena na mjestu višeg referenta za obradu podataka i administrativne poslove u KJU Odgojni centar KS.

Lejla Akšamija, supruga NiP-ovog Gorana Akšamije, od 18. oktobra 2019. je zaposlena u JU Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS.

Alisa Bijedić, supruga NiP-ovog kandidata za Općinsko vijeće Centar i bliskog prijatelja Elmedina Konakovića Harisa Bijedića, od 10. maja 2022. godine zaposlena je u Općini Novo Sarajevo na radno mjesto stručni saradnik za poslove statistike, monitoringa i evaluacije.

Azra Škamo Đozo, supruga NiP-ovog vijećnika u Centru Sejada Đoze, od 8. jula 2019. zaposlena je u Službi za protokol i press Kantona Sarajevo. Osnovna plaća – 1.353 KM.

Sva navedena imena nalaze se u Registru zaposlenih u javnom sektoru Kantona Sarajevo, ali taj Registar, ipak, ne nudi potpuni uvid u sve zaposlene stranačke kandidate, aktivisti ili članove njihovih porodica i prijatelje.

Halil Sulejmanović bio je izvršni direktor u JP Sarajevo-šume, ali je ustanovljeno da njegovo imenovanje nije izvršeno na zakonit način, te da postoji „sumnja u koruptivne rizike“. On se povukao sa te pozicije, ali se prije nekoliko mjeseci pohvalio fotografijom sa zvaničnog sastanka, u društvu NiP-ovog ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Envera Hadžiahmetovića. Na novom radnom mjestu nije registrovan ni u Registru zaposlenih, ni u Registru imenovanih lica KS.

Elmedin Konaković voli kada ga NiP-ovi aktivisti na društvenim mrežama oslovljavaju sa „predsjednik“, „lider“, pa takve objave redovno prenosi na svojim nalozima. Najčešće tu rubriku popunjava izvjesni Faris Halak, koji je, sudeći prema društvenim mrežama, zaposlen u kabinetu NiP-ove ministrice za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Ivane Prvulović. Iako je evidentno da je zaposlen u tom Ministarstvu, Halaka nema u registrima.

S obzirom na očigledne manjkavosti registara, sasvim je izvjesno da je broj NiP-ovih kadrova koji su u međuvremenu zaposleni u javnom sektoru i veći od priloženog.

Vrijedi podsjetiti da je aktuelna vlast u KS kao jedno od svojih ključnih obećanja na početku mandata isticala usvajanje zakona o sprječavanju nepotizma i stranačkog zapošljavanja. Opći izbori su za nešto manje od mjesec dana, a taj se zakon izgubio negdje u ladicama NiP-ovog predsjedavajućeg Skupštine KS Elvedina Okerića.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
Malinar Hodžić na suđenju prozvao Bursaća, ovaj mu uzvratio: Kad vas ovakav ološ napada znajte da radite dobru stvar!

Fikret Hodžić, vlasnik firme „Srebrna malina“ i jedan od optuženika u slučaju „Respiratori“ za višemilionski kriminal u završnoj riječi na Pročitaj više

EVO KOLIKO KO ZARAĐUJE U NJEMAČKOJ: SVE PLATE NA JEDNOM MJESTU

Iako je rast plata posljednjih godina usporio i u ovoj zemlji Godinama unazad Njemačka važi za najjaču ekonomiju. Zato i Pročitaj više

POLICAJAC OBAVIO VELIKU NUŽDU ŠEFU U KANCELARIJI

Nedavno je došlo do neugodnog incidenta u PU zagrebačkoj, javlja Telegram. Naime, jedan policajac nezadovoljan svojim šefom obavio je veliku Pročitaj više

NE PRESTAJU REAKCIJE NA KRIVIČNI ZAKON RS: BLAGOVČANIN TVRDI DA ĆEMO IMATI MINI BJELORUSIJU UNUTAR BIH

Usvajanje nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona RS kojim se kriminalizuje kleveta i uvreda u Narodnoj skupštini RS Pročitaj više