Potpredsjednici Federacije BiH visokom predstavniku Christianu Schmidtu poslali dokaze: “Mi smo od Čavare tražili da imenuje sudije”

Potpredsjednici Federacije BiH uputili su pismo visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu nakon što ih je on označio osobama koje onemogućavaju proces imenovanja sudija u Ustavni sud FBiH.

Melika Mahmutbegović i Milan Dunović, potpredsjednici bh. entiteta Federacija BiH Schmidtu su poručili da su iznenađeni načinom na koji je on dugogodišnji problem neimenovanja sudija u Ustavni sud FBiH predstavio te kome ga je sve adresirao.

Istakli su kako stavljanje u isti kontekst predsjednika i dva potpredsjednika FBiH tumače kao krajnje nedobronamjeran potez visokog predstavnika.

“Proces imenovanja nedostajućih sudija Ustavnog suda FBiH traje još od 2016. godine.

Oba potpredsjednika FBiH su u skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima pravovremeno reagirali i usaglašeni prijedlog dostavili predsjedniku FBiH na dalje postupanje prema Domu naroda”, dio je pisma koje su potpredsjednici uputili Schmidtu.

Naglasili su kako su Marinku Čavari uputili nekoliko urgencija te da su o nedostatku odgovora predsjednika FBiH obavijestili Ustavni sud FBiH, VSTV, predstavnike ambasada SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Holandije, EU-a, OHR-a kao i druge relevantne institucije.

U prilogu pisma, Schmidtu su dostavili i dokaze svojih tvrdnji.

“Upravo zbog navedenog, smatramo neprihvatljivim da se utvrđena svjesna blokada predsjednika FBiH pokušava amnestirati kolektivnom odgovornošću predsjednika i dva potpredsjednika FBiH.

Stavljanje u isti kontekst predsjednika koji je radio protivustavno, blokiranjem procesa imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH i potpredsjednika koji su postupali u skladu sa Ustavom FBiH, predlagali imenovanje nedostajućih sudija, ostavlja sumnju u krajnju namjeru Vašeg pisma”, poručili su Mahmutbegović i Dunović Schmidtu.

Istakli su i kako je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u svom 58. izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a iz 2020. godine, kao glavnog krivca za blokadu popunjavanja Ustavnog suda FBiH, prepoznao i naveo predsjednika FBiH Marinka Čavaru.

“Podsjećamo da je i jedan od razloga nametanja američkih sankcija iz juna ove godine predsjedniku Čavari, upravo blokada popunjavanja Ustavnog suda FBIH.

Od Vas tražimo i očekujemo da imenujete pravog krivca, a to je isključivo Marinko Čavara i u skladu sa Vašim ovlaštenjima otklonite višegodišnju blokadu procesa”, zaključili su potpredsjednici FBiH – prenio je Klix.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
NENAD STEVANDIĆ PROVOCIRA: “RS je dokaz da je referendum za nezavisnost Bosne i Hercegovine bio nelegalan”

"Referendum i glasanje je provedeno nezakonito, jer jedan čitav narod nije u tome učestvovao", kaže Stevandić Tokom rasprave na drugoj Pročitaj više

(VIDEO) BRANKA IZ ZVORNIKA SPASILA ŽIVOT NIHADI IZ KALESIJE NAKON ŠTO JE DONIRALA ORGAN POGINULOG SINA

U Podcastu Jedan sat N1 televizije ispričana je nevjerovatna životna priča Branke Vasiljević Todorović iz Zvornika i Nihada Hamzić iz Pročitaj više

EFENDIĆ REAGOVAO NA PORUKU LIDERA SDA: “Ne znam na čemu Izetbegović temelji izjavu kako očekuje da će…”

Naš stav je da imenovanje vlade treba biti riješeno identično kao i na državnom nivou gdje vladu imenuje Predstavnički dom Pročitaj više

“TO JE JADNO…”: Ivana Marić u nevjerici nakon istupa Bakira Izetbegovića…

U obraćanju nakon sjednice Glavnog odbora SDA, predsjednik stranke Bakir Izetbegović ponovo je uzburkao javnost. Ne stišavaju se reakcije na Pročitaj više