POTRESNA ISPOVIJEST OCA NASTRADALOG EDINA ZEJĆIROVIĆA: “UBICE SU SE HVALILE TIME ŠTA SU EDINU SVE URADILI”

Svidja vam se članak? Podijelite ga sa prijateljima

Sudski postupak koji se vodio protiv ubica Edina Zejćirovića u potpunosti je okončan. Prema pravosnažnoj presudi, dvojici ubica smanjena je zatvorska kazna, dok je preostaloj dvojici izrečena ista kao i u prvostepenom postupku.

Tužilaštvo Brčko distrikta dokazalo je optužbe protiv Suana Halilovića, Samida Šabanovića, Nihada Hukića i Suvada Djedovića optuženih za otmicu i svirepo ubistvo Edina Zejćirovića.

Nakon žalbenog postupka pred Apelacionim sudom distrikta, oni su pravosnažno osuđeni za teško ubistvo, kojem su prethodili otmica te agresivno i bezobzirno mučenje žrtve, na ukupno 110 godina zatvora.

Njegov otac Enver Zejćirović otvorio je svoju dušu i ispričao šta se to sve izdešavalo u njegovoj porodici.

Podsjećamo kako su naveli iz brčanskog tužilaštva, prvooptuženom Haliloviću potvrđena je jedinstvena kazna dugotrajnog zatvora od 36 godina. S druge strane, Hukiću i Djedoviću jedinstvene kazne izrečene prvostepenom presudom smanjene su za po četiri godine, pa je Hukić pravosnažno osuđen na 28, a Djedović na 26 godina dugotrajnog zatvora.

Optuženom Šabanoviću, koji u vrijeme izvršenja krivičnih djela nije imao godine života potrebne za izricanje dugotrajnog zatvora, kako su naveli iz tužilaštva, Apelacioni sud potvrdio je jedinstvenu kaznu zatvora od 20 godina.

Optužnicu protiv njih Tužilaštvo Bčko distrikta podiglo je 8. maja 2020. godine, optuživši ih da su 17. novembra 2019., po prethodnom dogovoru, a nakon što ih je prvooptuženi okupio, oteli i potom do smrti pretukli i mučili Edina Zejćirovića.

Kako je navedeno u optužnici, njega je Djedović najprije telefonom pozvao u ugostiteljski objekat Stela, gdje su ga namamili u vozilo Halilovića, a potom ga vozeći po gradu udarali tražeći da prvooptuženom vrati dug od oko dvije hiljade KM.

“Zaustavivši se na obali rijeke Save kod naselja Vučilovac, oštećenog su izvukli iz vozila na nasip i zajedno nogama i pesnicama udarali po tijelu i glavi, usljed čega se skotrljao sa nasipa. Šutirajući ga, gazeći i sve to naizmjenično snimajući telefonskim aparatom oštećenog su nastavili udarati da bi ga drugooptuženi šutirajući u glavu bacio u Savu.

Pošto ga je Djedović izvukao iz vode, žrtvu su nastavili mučiti – Hukić udarcima elektrošokerom u glavu, Halilović pritiskanjem prsta šake kombinirkama i uriniranjem po njegovom ležećem tijelu, a Šabanović udarcima nogu i ponovim bacanjem u rijeku, nakon čega su se vozilom udaljili ostavivši bespomoćnu žrtvu da se utopi”, zaključeno je u optužnici.

U postupku protiv optuženih utvrđeno je da bi Zejćirović preminuo već usljed nanesenih povreda i u slučaju blagovremene ljekarske intervencije.

“Tokom suđenja tužilaštvo je isticalo da je usljed brojnosti nanesenih povreda Edin trpio jake fizičke bolove, te da je konstantno imao strah visokog intenziteta uz osjećaj životne ugroženosti. Ukazavši na upornost izvršilaca u počinjenju krivičnog djela i njihovu bezobzirnost i agresivnost koja se ogledala i u ponižavajućem ponašanju prema žrtvi, prvenstveno od strane Halilovića, tužilaštvo je zatražilo izricanje kazni dugotrajnog zatvora za njega, Hukića i Djedovića.

Za Šabanovića koji u vrijeme izvršenja krivičnih djela nije imao dvadeset jednu godinu života, Tužilaštvo je zatražilo izricanje zatvorske kazne u visini zakonskog maksimuma od dvadeset godina”, naveli su iz tužilaštva.

Ocijenivši dokazanim njihovu krivicu, Osnovni sud distrikta ih je po Krivičnom zakonu prvostepeno osudio za krivična djela otmice, počinjeno u sastavu grupe i ubistva na svirep način.

Po žalbama odbrane prvostepena presuda izmijenjana je u odluci o kazni Hukiću i Djedoviću smanjenjem za po četiri godine, dok je u slučaju Halilovića i Djedovića prvostepena presuda ostala neizmijenjena.

 

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
ŠTA JE, ILI, KO JE TO NALJUTIO ČLANOVE DEMOKRATSKE FRONTE: “Koliranje sa SDA ne dolazi u obzir…”

Demokratska fronta u Hercegovačko-neretvanskom kantonu neće koalirati sa Strankom demokratske akcije. "Kolegij Demokratske fronte je na sjednici na kojoj su Pročitaj više

FINACIJSKO STANJE MILORADA DODIKA: KAŽE DA JE U KREDITU 670.000 KM A DA NA RAČUNU IMA 1.200 KM

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila je danas izjave o imovinskom stanju 665 zvaničnika izabranih na Općim izborima održanim Pročitaj više

FINANCIJSKO STANJE ŽELJKA KOMŠIĆA: IMA KREDIT OD 39.100 KM A NA RAČUNU IMA 16.900 KM

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila je danas izjave o imovinskom stanju 665 zvaničnika izabranih na Općim izborima održanim Pročitaj više

FINANCIJSKO STANJE DENISA BEĆIROVIĆA: IMA KREDIT OD 148.000 KM I PLATU OD 4.645.98 KM

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila je danas izjave o imovinskom stanju 665 zvaničnika izabranih na Općim izborima održanim Pročitaj više