Kategorije
VIJESTI

POTRESNA ISPOVIJEST PORODICE KRIŠTO ZA CH: “NEMAJU OSNOVA DA GA PRIVEDU? ZNAMO DA FRANO IMA VEZA U TRAVNIKU. SVE ĆE TO ZATAŠKATI”

Maloljetni Busovljak Ivan Jurišić (2005.) pretučen je u baru Castello u Busovači od strane poslodavcca, odnosno vlasnika kafića. Zadobio je niz ozlijeda, zbog kojih se obratio i u bolnicu dr. fra Mato Nikolić u Travniku.

Prema neslužbenim informacijama pretukao ga je vlasnik kafića Frano Blažević, kod koga je nesretni mladić radio, piše Crna-Hronika.

“Oba maloljetna mladića su radili kao konobari u njegovom lokalu. Nakon nesporazuma i pogreške koju su mladići priznali pozvani su na razgovor u njegovu kancelariju gdje ih pretukao te im naredio da svu odjeću skinu sa sebe uključujući i donji veš. Nakon što su mladići odbili, gazda ih je pretukao još jednom” – tvrdi izvor našeg portala. Nezvanično saznajemo identitete nemilog događaja. Mladići imaju po 16. godina a vlasnik kafića je od ranije poznat javnosti u Busovači. Povrijeđen je Ivan. J. (16) Gabrijel K. (16) je sve to morao gledari. Pretukao ga je vlasnik kafića je Frano B. od kojeg strahuju porodice mladića da i njima isto neće napraviti. O svemu je obaviještena policijska uprava PU Busovača

Kako je potvrđeno iz MUP-a Srenjobosanskog kantona, 18. jula je oko 2.15 sati u PS Busovača prijavljeno da je u ugostiteljskom objektu koji se nalazi u ulici Branitelja Domovine, općina Busovača, osoba inicijala F. B. rođen 1968. godine fizički napao maloljetnika koji je bio zaposlen u navedenom objektu.

Redakcija portala Crna-Hronika razgovarala je sa obitelji Krišto, mladića koji je pretrpio psihičku torturu. Dario i Elizabeta govorili su za naš portal.

“Mi smo roditelji Gabrijela Krište (16) koji je bio tu kao svjedok šta se izdešavalo malom Ivanu. Mi apelujemo narod, roditelje da nam pomognu da stanu uz našu djecu jer ovo sve se izdešavalo dugo. 10 godina, on je dosta djece maltretirao dole u podrumu gdje vodi djecu i prebija ih, maltretira samo što djeca to nisu smjela prijaviti. Ja sam otišao u policiju gdje mi nisu dali da prijavim događaj, nit me je zvala policija. Kao da su sve to uradili po nalogu tužitelja. Nemaju kao osnova da privedu Franu?! – izjavio je Dario Krištvo za portal Crna-Hronika.

“Mi apelujemo da se pomogne, da se stane jedno u kraj svim tim ljudima koji tako to rade među kojima je Frano Blažević. Ovo nije normalno, da se maloljetna djeca tuku. Ta djeca ako su bilo šta loše uradila, mi smo tu kao roditelji da mi to riješimo. Taj gazda je trebao nas zovnut da sa nama riješi, a ne da ih on tuče i maltretira i da sa njima radi šta god hoće. Griješimo mi odrasli ali griješe i djeca. Ovo nije normalno šta se radi. Ovog ima svugdje samo što se svijet boji da se on prijavi. Bojimo se i mi roditelji za našu djecu, za našu obitelj jer mi ne znamo šta iz ovog može izaći. Njega niko nikad nije smio ni za šta prijaviti.” -izjavila je Elizabeta Krištvo za portal Crna-Hronika.

Samo vas molimo da ste uz nas, da nam pomognete a dalje ćemo vidjeti. Znamo da Frano ima veza u Travniku. Sve se to zataška. Želim da se ovo objavi, da ste stane u kraj korupciji i mitu” – poručuju članovi poridice Krišto.

“Dana 18. 7. 2022 godine oko 2.15 sati u policijsku stanicu Busovača prijavljeno je da je u ugostiteljskom objektu koji se nalazi u Ulici branitelja Domovine općine Busovača osoba F.B. rođena 1968. godine fizički napala na maloljetnika koji je bio zaposlen u navedenom objektu. Odmah nakon zaprimanja prijave na lice mjesta izašli su službenici policije koji su u suradnji s nadležnim županijskim tužiteljstvom pristupili poduzimanju mjera i radnji iz svoje nadležnosti”, kazali su iz MUP-a SBK.

Obitelj tvrdi da se sve želi zataškati, a šalju nam fotografije i nalaz mladića nakon što je prebijen. “Ako može da se objavi molim vas. Dogodilo se u nedjelju navečer u kafe baru KASTELO Busovača. Svi kriju i šute u čaršiji. Vlasnik Frano Blažević je prebio maloljetnika

Obitelj Jurišić govorila je za portal Crna-Hronika.

“Mi smo roditelji maloljetnog djeteta kojeg je Frano Blažević zvani “Dugonja” krvnički pretukao dana 18.7. nedjelja na ponedjeljak u pola 2 noći, a njegovog maloljetnog prijatelja zlostavljao.

To životinja ne bi radila šta je uradio on našoj djeci. Naš je sin pretrpio teške tjelesne povrede, Glave, oka, leđa, vrata, stomaka, cijelog tijela. Te ga je psihički zlostavljao, prijetio, ponižavao. Od tih udaraca ima bolove, ima strah. Svi smo u šoku i strahu. Uzimamo svi tablete za smirenje” – izjavio je otac pretučenog Ivana, Spomenko Jurišić za portal Crna-Hronika.

Ovim putem pozivam nadležne MUP, sud, tužilaštvo nadležne institucije, da zločinca privedu pravdi. To nije prvi slučaj. Bilo je još slučajeva koji ljudi ne smiju prijaviti a ja imam hrabrosti da prijavim tog krvnika koji je moje dijete prislonio uz zid i tukao ga, gdje je krv frcala na sve strane. On ima samo 16. godina. On je još uvijek dječak. Prijatelj je sjedio i nije smio maket. Sve je to morao gledati. Sve se desilo u prostoriji u njegovom uredu.

Zato vas molim, budite uz nas, da to riješimo jednom zauvijek. Da se nikome ne ponovi” – poručili su za kraj članovi porodice Jurišić, Spomenko i Anđelka.

-Pacijent jutros ( 18.7.) oko 1.45 u pratnji obitelji primljen, pretučen od poslodavca, pri čemu ga je udarao rukama i nogama po glavi i cjelom tjelu. Navodno je tražio neki predmet da gi njime udara, ali ga je konobar spriječio. Imao obilno krvarenje iz nosa. Na momente kao da je izgubio svijest. Pri pregledu ima difuznu glavobolju, bol u nosu, vratu, lijevom ramenu, želudcu. Prvi lijevi gornji zub okrnjut, stoji, međuostalim u nalazu neuropsihijatrice dr. Radmile Tuke.

Crnahronikainfo

Napišite Komentar..