Predsjednica Kosova Vjosa Osmani direktno je odbrusila: “Vučićev pokušaj destabilizacije Kosova metodama Putina će propasti”

Svidja vam se članak? Podijelite ga sa prijateljima

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani, komentirala je jučerašnje usijanje tenzija sa Srbijom nakon što je vlada donijela odluku da se uklone srbijanske registarske oznake na automobilima.

Vlada Kosova sinoć je na zahtjev SAD-a odložila primjenu mjere uklanjanja srbijanskih tablica sa automobila i nevaženja srbijanskih identifikacionih dokumenata.

Odgoda te mjere došla je nakon snažne reakcije Beograda koju je komentirala Osmani.

“Mjera reciprociteta nije usmjerena protiv bilo koga, već je u korist građana bez obzira na njihovu pripadnost.

Stoga, pozivam srbijanske državljane u Republici Kosovo da ne padnu pod utjecaj beogradske propagande”, poruka je predsjednice Kosova – prenosi Klix.

Osmani je istakla kako kosovska policija i sve državne sigurnosne institucije rade kako bi osigurale vladavinu prava i omogućile slobodu kretanja.

“Koordiniramo i radimo neumorno sa našim međunarodnim partnerima. Vučićev pokušaj da destabilizira Kosovo služeći se metodama njegovog mentora Putina će propasti”, zaključila je Osmani.

Prije odluke kosovske vlade da se odgodi primjena mjera reciprociteta, premijer Albin Kurti i predsjednica Osmani sastali su se sa američkim ambasadorom u toj državi Jeffom Hovenierom.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak pozdravio je odluku o odlaganju primjene najavljenih mjera.

“Pozdravljamo odluku Kosova da prihvati predlog Josepa Borella za odlaganje za mjesec dana. EU očekuje da se sve blokade na putevima odmah uklone.

Borell poziva Kosovo i Srbiju da se uključe u dijalog o napretku. Zahvalan Ambasadi SAD-a u Prištini na snažnoj podršci”, naveo je u poruci na Twitteru Miroslav Lajčak.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borell također je pozdravio odluku Prištine o pomeranju mjera za 1. septembar.

“Očekujte da će sve blokade na putu odmah biti uklonjene.

Otvorena pitanja treba rješavati kroz dijalog uz posredovanje EU i fokusirati se na sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, što je od suštinskog značaja za njihovu integraciju u EU”, poručio je Borell.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
ŠTA JE, ILI, KO JE TO NALJUTIO ČLANOVE DEMOKRATSKE FRONTE: “Koliranje sa SDA ne dolazi u obzir…”

Demokratska fronta u Hercegovačko-neretvanskom kantonu neće koalirati sa Strankom demokratske akcije. "Kolegij Demokratske fronte je na sjednici na kojoj su Pročitaj više

FINACIJSKO STANJE MILORADA DODIKA: KAŽE DA JE U KREDITU 670.000 KM A DA NA RAČUNU IMA 1.200 KM

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila je danas izjave o imovinskom stanju 665 zvaničnika izabranih na Općim izborima održanim Pročitaj više

FINANCIJSKO STANJE ŽELJKA KOMŠIĆA: IMA KREDIT OD 39.100 KM A NA RAČUNU IMA 16.900 KM

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila je danas izjave o imovinskom stanju 665 zvaničnika izabranih na Općim izborima održanim Pročitaj više

FINANCIJSKO STANJE DENISA BEĆIROVIĆA: IMA KREDIT OD 148.000 KM I PLATU OD 4.645.98 KM

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila je danas izjave o imovinskom stanju 665 zvaničnika izabranih na Općim izborima održanim Pročitaj više