Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara pisao Christianu Schmidtu, nakon skoro tri godine odlučio dati saglasnost za imenovanje sudaca u Ustavni sud FBiH

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara uputio je pismo visokom predstavniku za Bosnu i Hercegovinu Christianu Schmidtu kao odgovor na njegov zahtjev za hitnim popunjavanjem sudija Ustavnog suda Federacije BiH i Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Na početku pisma Čavara naglašava kako je zadovoljan Schmidtovim interesovanjem za problem “nepostojanja političkog dogovora za funkcionisanje FBiH”, a na samom kraju potvrđuje da će ipak imenovati nedostajuće suce Ustavnog suda FBiH.

“Svi koji kao alibi koriste imenovanje sudaca Ustavnog suda Federacije BiH za sve nezakonitosti u Federaciji BiH i BiH – neće imati daljnju mogućnost zloupotrebe političkog prostora, te ću sukladno Ustavu Federacije BiH, kako sam i naveo, imenovati četiri suca Ustavnog suda Federacije BiH i uputiti na daljnju proceduru u što kraćem vremenu ispred nas, te očekujem Vašu potporu”, stoji u pismu”, napisao je Čavara – prenosi Klix.

Podsjetimo, VSTV je u oktobru 2019. Čavari dostavio imena najbolje rangiranih sudaca, ali on do sada nikada nije dao saglasnost za proceduru njihovog imenovanja.

Istaknuo je da je nezadovoljan načinom komunikacije sa predsjednikom i dopredsjednicima zbog toga što je već utvrđena njihova krivica za neimenovanje sudaca.

“iskoristit ću ovu prigodu i u potpunosti odbaciti tvrdnju da smo napravili propust i da nismo imenovali suce Ustavnog suda Federacije BiH kako to zahtijeva Ustav Federacije BiH. Poštovana Ekscelencijo, u Federaciji BiH ne postoji nešto što se naziva ustavni i zakonski rok za imenovanje sudaca Ustavnog suda”, napisao je Čavara.

Zatim, Schmidtu objašnjava da je Federacija BiH u blokadi od 2018. godine kada je propušteno da se formira nova vlast. U skladu s tim navodi da ni on nije imenovao suce.

“Podsjećam da smo imali sličan problem s imenovanjem članova Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH čije smo imenovanje, i pored ogromne važnosti, čekali četiri godine nakon što sam imenovao Komisiju i uputio u Parlament Federacije BiH.

I ne bi bilo do danas imenovanja da nam nisu pomogli prijatelji iz Evropske komisije i predstavnici veleposlanstava Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i drugi”, napisao je.

Čavara je zatim Schmidtu naveo niz problema i kočnica koje već postoje u Federaciji BiH te ukazao na ponašanja koja su njemu neprihvatljiva.

“U svjetlu brojnih problema s kojima se susrećemo, a koji zahtijevaju duboko razumijevanje, dozvolite mi podsjetiti Vas na sljedeće:

Ustavni sud BiH je 4. decembra 2016. godine donio Odluku kojom je utvrđeno da odredbe Izbornog zakona nisu sukladne Ustavu BiH i da do danas ta Odluka nije provedena, odnosno nije usklađen Izborni zakon s Ustavom BiH.

Rad Federalne televizije je 14 godina izvan zakona i, kao takav, instrument je jedne političke stranke, bez Statuta, 10 godina bez Upravnog odbora i direkjtor od 2013. godine nezakonito obnaša tu dužnost i potpuno izvan zakona.

Direktor Federalne uprave policije već osam godina nije imenovan sukladno zakonu jer je Vlada Federacije BiH 2019. i 2021. godine prekršila zakon i odbila imenovati direktora i tu dužnost obnaša osoba koja po zakonu ne može obnašati tu dužnost zbog pripadnosti istom konstitutivnom narodu kao i ministar unutarnjih poslova u Vladi Federacije BiH. Takva su i brojna druga imenovanja.

Kao primjer možemo uzeti i namjensku industriju za koju pojedini čelnici stranaka javno govore da je u službi jednog naroda, da proizvode naoružanje za izvoz i za ‘ne daj Bože’, provode se vojne obuke izvan državnog sistema”, nabrojao je.

Na kraju piše da je saglasan sa Schmidtovim zahtjevom da imenuje suce i da će to definitivno i uraditi.

“Slažem se kako je imenovanje sudaca Ustavnog suda Federacije BiH značajno i žurno pitanje za sve nas. Slažem se kako je potrebito žurno rješavanje ovog ključnog pitanja.

Također, jasno nam je kako nam preostaje riješiti i druga otvorena pitanja koja sam samo neka naveo iznad.

Vjerujem kako ćete pokrenuti i druga pitanja od kojih sam naveo samo neke, kao i pitanja koja u velikoj mjeri opterećuju i hrvatski narod u BiH,

a čija se prava i identitet nastoje marginalizirati, te da će Vaš pristup biti balansiran, pravičan, korektan i konkretan”, zaključak je.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
EMOTIVAN PRIZOR: Bh. reditelj Danis Tanović podijelio snimak o opravku sina Orhana (VIDEO)

Djelimičan proces oporavka ovaj bh. reditelj je podijelio u kratkom videu. Bh. oskarovac i reditelj Danis Tanović na svom Instagram profilu podjelio Pročitaj više

SVE SPREMNO ZA GOSTE: Hotelijeri u Neumu najavljuju rekordnu sezonu, smještaj skuplji za…

Neumljani će 2022. godinu upamtiti i po dovršetku dva velika cestovna projekta: magistralne ceste Stolac – Neum i Pelješkog mosta. Pročitaj više

ANDREJ NIKOLAIDIS ZA SB: “Aleksandar Vučić je vrlo opasan. Fokus njegovog Srpskog sveta više nije ni Kosovo ni Crna Gora, nego dio Bosne i Hercegovine”

Aleksandar Vučić je opasan, vrlo opasan protivnik. Pogledajte šta je tip uspio: da mu Vašington dozvoli da preuzme Crnu Goru, Pročitaj više

ESAD DURAKOVIĆ NA PROTESTIMA U SARAJEVU: “Vi ste, gospodine Schmidt, na dramatično pogrešnom putu, vodite ovu zemlju ka etničkom sukobu i krvoproliću!”

Demokratski svijet i mi, građani ove zemlje, šokirani smo, gospodine Schmidt, vašim antidemokratskim mjerama i političkim nasiljem koje provodite u Pročitaj više