Predsjednik Jevrejske zajednice Jakob Finci govorio za utjecajni izraelski medij, kritikovao je Izrael zbog miješanja u unutrašnje odnose BiH i to na zahtjev jedne stranke

Predsjednik Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini Jakob Finci je kritikovao Izrael zbog toga što se umiješao u unutrašnje odnose u Bosni i Hercegovini te što je podržao izmjene Izbornog zakona, koje su predložile stranke s hrvatskim predznakom.

U izjavi za utjecajni izraelski list Haaretz je istakao da ga čudi postupak Izraela.

Napomenuo je da bi se predloženim kontroverznim izmjenama umanjio politički značaj Jevreja, Roma i drugih manjina u Bosni i Hercegovini.

“Ovo je prvi put da Izrael zauzima stav u unutrašnjim bosanskohercegovačkim stvarima, ne pomažući Jevrejskoj zajednici, niti na zahtjev Jevrejske zajednice, već jedne političke stranke u zemlji”, istakao je Finci.

Finci se oglasio za izraelski list nakon što je Ministarstvo vanjskih poslova Izraela naglasilo da je u saopćenju ambasade istaknuta podrška jevrejskoj zajednici u Bosni i Hercegovini te da je stav izražen u strahu od toga da bi ta prava mogla biti ugrožena.

Ministarstvo vanjskih poslova Izraela je odbilo komentirati Fincijevo mišljenje, kao i stavove izraelskog ambasadora za Bosnu i Hercegovinu Noaha Gala Gendlera, piše Haaretz.

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković (SDA) je zatražila od Izraela da obrazloži stavove o izmjenama Izbornog zakona te ukazala da se veći broj stranaka protivi izmjenama ovog zakona, koje su predložile stranke s hrvatskim predznakom.

Turković je ranije ove sedmice za Haaretz izjavila da je teško zamisliti da zvanična politika Izraela bude diskriminacija Jevreja.

Finci je 8. augusta za Klix.ba izjavio da je spomenuti stav Izraela posljedica lobiranja predsjednika HDZ-a Dragana Čovića i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika.

Ocijenio je da je to i pokazatelj neučinkovitosti bosanskohercegovačke diplomatije.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
POTRESNA ISPOVIJEST OCA NASTRADALOG EDINA ZEJĆIROVIĆA: “UBICE SU SE HVALILE TIME ŠTA SU EDINU SVE URADILI”

Sudski postupak koji se vodio protiv ubica Edina Zejćirovića u potpunosti je okončan. Prema pravosnažnoj presudi, dvojici ubica smanjena je Pročitaj više

CHRISTIAN SCHMIDT PONOVO U AKCIJI: Promijenit će Ustav FBiH da još više ojača HDZ – ko dobije podršku 2/3 Hrvata u Mostaru bit će vladar Federacije!

Kako bi obezvrijedio Lendin potpis, u OHR-u su proteklih mjeseci tražili rješenje koje bi, istovremeno, ojačalo HDZ BiH, odnosno (pot)predsjednika Pročitaj više

Monstrum pušten na slobodu!

Bojan Prodan iz Višegrada, osumnjičen za napad na Fadila i Ajšu Memišević iz sela Omeragići kod Višegrada pušten je na Pročitaj više