Kategorije
VIJESTI

PREDSJEDNIK NES-a NERMIN OGREŠEVIĆ: “Zabraniti Dritanu Abazoviću da se više ikada pojavi u Potočarima”

Ogrešević za izjavu Dritana Abazovića da genocid nije počinjen nad Bošnjacima, nego nad ljudima, kaže da nije nespretna, nego svjesno negiranje i relativiziranje genocida počinjenog u Srebrenici.

Predsjednik Narodnog evropskog saveza BiH Nermin Ogrešević saopćio je da izjava premijera Crne Gore Dritana Abazovića da genocid nije počinjen nad Bošnjacima, nego nad ljudima, nije nespretna, nego svjesno negiranje i relativiziranje genocida počinjenog u Srebrenici.

Smatra da je Abazović ovo izgovorio na mjestu najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, te da je svjesno zanemario suštinu, a to je da je “više od osam hiljada ljudi ubijeno zato što su bili muslimani, Bošnjaci, a ne zato što su bili – neki ljudi”.

“Genocid je skup krivičnih djela izvršenih s namjerom da se potpuno ili djelimično uništi nacionalna, etnička, rasna ili religiozna grupa, kao takva. Upravo ove kvalifikacije su dokazane u Sudu u Hagu. Šta se krije iza ovih izjava Abazovića, koje su direktno negiranje genocida i uvreda žrtvama na mjestu koje je simbol stradanja Bošnjaka, pokazat će vrijeme i dalje političko djelovanje Abazovića. Zasad je jasno da je on današnji skup u Potočarima iskoristio za svoje političko djelovanje u Crnoj Gori. Dotad, pozivam sve nadležne da Dritanu Abazoviću zabrane da se više ikada pojavi u Potočarima”, navodi se u reakciji Ogreševića, saopćio je NES BiH.

SB