Kategorije
VIJESTI

Predstavnik sarajevskih Srba tvrdi da je napadnut: Vatromet sa 24 rakete bio je uperen prema mojoj spavaćoj sobi, imam stotine prijetnji

Definitivno sam svjestan da je to rezultat potrebe da ja zaustavim svoje djelovanje u ovom gradu, tvrdi Dušan Šehovac

Dušan Šehovac, osnivač Demokratske inicijative sarajevskih Srba, danas je održao press konferenciju u Istočnom Sarajevu na kojoj je tvrdio da je napadnut u svojoj kući u Lužanima, na području Ilidže.

– U četvrtak, u 01:22 minute, moja supuga i ja probuđeni smo vatrometom koji je direktno sletio na prozore moje spavaće sobe. Taj vatromet je probudio i uznemiro sve građane naselja Lužani. Jedino se nije probudila policija koja je 300 metara od moje zgrade, rekao je Šehovac.

Ističe kako je napad uslijedio nakon što se politički aktivirao, odnosno nakon što se kandidovao kao nezavisni kandidat, ali na SNSD-ovoj listi, za Skupštinu Kantona Sarajevo.

Prema njegovom mišljenju svi rade protiv toga da Srbi u Sarajevu uđu u politiku.

– Mislim da je to na neki način opomena da se manem tog sizifovog posla, za Srbe, jer svi rade protiv toga da Srbi u Sarajevu, posebno oni koji su reintegrisani, uđu u politiku. Vatromet sa 24 rakete bio je direktno uperen u moju spavaću sobu. Sve rakete su završile ispod krova, poktrovlja i na prozorima moje spavaće sobe. Nema diileme, napad je usmjeren na Dušana Šehovca i njegovu porodicu, kazao je on.

Požalio se Šehovac i na postupke policije, tvrdi da su došli sutradan na njegov poziv te da nisu uzeli dijelove ostataka raketa.

Kazao je da ima na stotinje prijetnju, ali podsjeća da je dobitnik Plakete mira i da slobodno hoda po cijeloj Bosni i Hercegovini.

– Rekli su da će istražiti. Nisu uzeli dijelove ostataka raketa. Puno je bilo ostataka. Ovo je prvi put da se desilo javno uznemiravanje lično meni, a od rata do danas sam imao više prijetnji smrću, prijavio sam policiji. Stotine imam prijetnji, zato što sam aktivan u nevladinom sektoru. Ja sam dobitnik Plakete mira, priznat sam i slobodno hodam cijelom BiH. Ne pretpostavljam ništa, ali ako sam doživio da mi tri puta pljačkaju kuću, kradu diskove, fotoaparate, kompjutere, supruga mi je istučena, krali su joj novac. Međutim ovaj trenutak jeda me prosvjetle i sovjetle. Definitivno sam svjestan da je to rezultat potrebe da ja zaustavim svoje djelovanje u ovom gradu, zaključio je on.