Kategorije
VIJESTI

PREMIJER FORTO REAGOVAO NA PISANJE “SLOBODNE BOSNE”: “Tačno je da je firma u vlasništvu mog oca dobila pandemijske poticaje kao i hiljade drugih firmi!”

“Svjestan sam da se u nedostatku stvarnih afera oponenti okreću kreiranju lažnih”

Danas je portal “Slobodna Bosna” objavio istraživački tekst u kojem je navedeno da je Vlada Kantona Sarajevo tijekom 2021. godine u dva navrata uplatila je preko 20 tisuća maraka firmi “ENERGOGAS DOO” na ime financiranja minimalne plaće radnika tijekom trajanja pandemije (tzv. “covid poticaji”), a vlasnik firme „ENERGOGAS DOO“ je Izet Forto, otac predsjednika Vlade Kantona Edina Forte.

 

Večeras je na svom Facebook profilu na ovaj tekst reagovao i sam premijer Forto. Njegovu reakciju prenosimo u cjelosti bez intervencija:

Saopćenje povodom klevete o firmi mog oca

1. Tačno je da je firma u vlasništvu mog oca dobila pandemijske poticaje kao i hiljade drugih firmi koje su aplicirale za pokrivanje minimalnih doprinosa s ciljem očuvanja radnih mjesta. Javni poziv je sproveden po jasno utvrđenim propisima za sve pravne subjekte koji su zabilježili pad prihoda. Firma u vlasništvu mog oca dobila je u jednom navratu 6.690 KM, a u drugom navratu 13.398 KM, čime je osiguran kontinuitet radnih mjesta 11 uposlenika. Nije tačno da to ima ikakve veze s mojim političkim angažmanom, ili da spada u domen sukoba interesa. 2. Firma mog oca postoji od 1988. godine. Iako je firma u svom višedecenijskom uspješnom poslovanju radila i značajan broj projekata vezanih za Kanton Sarajevo, prilikom mog dolaska u Vladu donijeli smo porodičnu odluku da se firma više ne prijavljuje na tendere koji su na bilo koji način vezani za KS. To je za nas bila jednostavna odluka temeljena na našoj etici.

Moja porodica trpi direktnu štetu zbog mog političkog angažmana za razliku od uobičajene prakse da porodice profitiraju od političkog angažmana svojih članova. Upravo zato što toj praksi stajemo u kraj dolazi do ovakvih prljavih klevetničkih napada. 3. Dovodeći u vezu poslovanje firme sa mojim političkim angažmanom pojedini mediji ugrožavaju poslovanje višedecenijski uspješne firme koja će zaštitu potražiti na sudu. Svjestan sam da se u nedostatku stvarnih afera oponenti okreću kreiranju lažnih. Zato ću odmah lično od Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom zatražiti da ispita ovaj slučaj i utvrdi radi li se o sukobu interesa.  (SB)

Napišite Komentar..