Priprema se burna sjednica Senata UNSA: Diploma Sebije Izetbegović na dnevnom redu, hoće li je oduzeti?

VIJESTI

Senat Univerziteta u Sarajevu 10. novembra održat će sjednicu koja će vjerovatno biti jedna od najpraćenijih ovog tijela, a razlog – Diploma Sebije Izetbegović.

Kako je Raportu potvrđeno, sjednica je zakazana za 10. novembar, a uskoro će biti upućeni zvanični pozivi.

“Do utorka ćemo poslati pozive za ovu sjednicu. Tako će svi koji trebaju prisustvovati biti na vrijeme obaviješteni”, rekao je za Raport Rifat Škrijelj, rektor UNSA.

Kako nam je pojasnio, na adresu Senata stigli su zahtjevi koji traže preispitivanje diplome Izetbegović.

“Svake godine imamo jedan broj zahtjeva od raznih institucija koje kontroliraju diplome. Uključujući i diplome UNSA. Dat će se integralna informacija i razgovarat će se o diplomama koje su problematizirane posljednjih mjeseci”, navodi Škrijelj i nastavlja:

“Bio je zahtjev od dva dekana iz medicinske grupacije da se razmatra diploma Sebije Izetbegović. Podnijeli su zahtjev da se održi vanredna sjednica. A ranije je bio zahtjev jedne organizacione jedinice vezan z njenu diplomu”, naveo je on.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Pojašnjava dalje, da je novi Zakon o visokom obrazovanju KS, Senatu dao mogućnost da oduzme nekome diplomu. Ako se ispostavi da je nelegalno stečena.

“Nezahvalno je da unaprijed bilo šta prejudiciram. Senat po zakonu o visokom obrazovanju ima mogućnost oduzimanje javne isprave. Ako se ispostavi da je nezakonito stečena. U ovom slučaju ne bih prejudicirao, to je stvar Senata. To je tijelo koje će zauzeti svoj stav”, rekao nam je Škrijelj.

Šta radi Tužilaštvo KS?
O diplomi Sebije Izetbegović se već dugo vremena piše. Priču je aktuelizirao upravo Raport sa svojim člankom ‘O Sebijinom obrazovanju‘, da bi vrhunac dobila serijom priloga na Face TV.

Nakon toga otkriva se da, uprkos njenim i tvrdnjama njenog supruga da je Sebija studirala u Zgrebu, nema dokaza za to.

S Medicinskog fakulteta u Zagrebu je rečeno da nemaju podatke o tome. Zanimljivo je da nisu mogli potvrditi ni autentičnost indexa kojeg je Izetbegović objavila.