PROFESOR KAZAZ PODRŽAO SCHMIDTOVE I PLENKOVIĆEVE IZMJENE USTAVA FBiH: “Visoki predstavnik je donio dobru odluku!” (VIDEO)

VIJESTI

Književni kritičar i politički analitičar Enver Kazaz gostovao je u programu Televizije Sarajevo gdje je komentarisao aktuelne Opće izbore i odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne izmjene Ustava FBiH.

On je istakao da je u izbornoj noći branio Schmidtovu odluku, a da sada ima “sve argumente” za to.

“Pročitao sam cijelu odluku pa kažem da je gospodin Schmidt bio u pravu. Naime, ako znamo da smo imali vladu u tehničkom mandatu, vladu respiratori, vladu koja se nije znala boriti sa covidom, vladu koja nije znala nabaviti vakcine, vladu koja nas izlaže opasnostima energetske krize, krize hrane, demografske krize itd., onda je vrlo jasno da je gospodin Schmidt otkočio proces formiranja vlasti poslije izbora”, rekao je Kazaz i dodao da je važno imati u vidu da je ovom odlukom HDZ-u oduzeta mogućnost blokade formiranja vlasti.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Kazaz se žestoko usprostavio tvrdnjama profesora Zijada Bećirovića koji je istakao da Schdmidtovom odlukom nije otklonjena mogućnost blokiranja Federacije BiH (o čemu je portal Istraga argumentovao pisao) i da je Schmidt zapravo koordinirao izmjene Ustava BiH sa zvaničnicima Republike Hrvatske sa sa ciljem nametanja odluke u korist HDZ-a.

“Moram reći da se apsolutno ne slažem sa gospodinom Bećirovićem. Ni u jednoj jedinoj rečenici. Volio bih da vidim konkretan argument kako se to pogoduje HDZ-u.

Ja moram reći da je gospodin Schmidt vrlo odlučno intervenisao prema Čavari za popunu Ustavnog suda FBiH, da se ovom njegovom odlukom popunjava Ustavni sud FBiH. Moram reći da je međunarodna zajednica stavila na crnu listu gospodina Čavaru, pa to demantira gospodina Bećirovića.

Meni je puno važnije od Schmidtove odluke, oko koje se stražno puno spinuje, da otvorimo pitanje modera formiranja buduće vlasti”, rekao je Kazaz dodajući da insistira na sarajevskom modelu kao mogućem modelu za formiranje federalne vlasti.

https://www.youtube.com/watch?v=LMQx6oTNdtQ&feature=emb_title