PROFESOR SEID KURALIĆ OD RODITELJA UZIMAO 200 KM KAKO BI DJECI DAVAO PROLAZNU OCJENU

VIJESTI

Na presudu su ponovo žalbu izjavili i Tužilaštvo i odbrana zbog izrečene krivično pravne sankcije, nakon čega je Kantonalni sud Tuzla presudu preinačio i optuženom izrekao pomenutu uvjetnu osudu.

Kantonalni sud Tuzla preinačio je prvostepenu presudu Općinskog suda Kalesija, u dijelu koji se odnosi na krivično pravnu sankciju, i u pravosnažnoj presudi izrekao uvjetnu osudu od jedne godine zatvora sa rokom provjere od tri godine za profesora u Mješovitoj srednjoj školi u Kalesiji Seida Kuralića (64), zbog produženog krivičnog djela primanje dara ili drugih oblika koristi, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva TK.

Podsjećamo, Općinski sud u Kalesiji je u prvostepenom postupku 2020. godine donio osuđujuću presudu i izrekao optuženom jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 18 mjeseci. Nakon izjavljenih žalbi, u ponovljenom prvostepenom postupku, Općinski sud Kalesija je u aprilu 2022. godine preinačio svoju odluku i optuženom izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.

Na presudu su ponovo žalbu izjavili i Tužilaštvo i odbrana zbog izrečene krivično pravne sankcije, nakon čega je Kantonalni sud Tuzla presudu preinačio i optuženom izrekao pomenutu uvjetnu osudu.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

U dijelu obrazloženja Kantonalnog suda Tuzla, navodi se da je prvostepeni sud optuženom, imajući u vidu brojne olakšavajuće okolnosti, kao što je protok vremena od počinjenja krivičnih djela i starije životne dobi, izrekao prestrogu krivično-pravnu sankciju te da se i uvjetnom osudom kao mjerom upozorenja može ostvariti svrha izricanja krivičnih sankcija tako da utiče na optuženog da više ne čini krivična djela.

Dio prvostepene presude koji se odnosi na izrečenu sigurnosnu mjeru zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti u trajanju od tri godine, potvrđen je i pravosnažnom presudom te je osuđenom oduzeta imovinska korist pribavljena krivičnim djelom.

Optužnicom ovog Tužilaštva, koja je potvrđena u maju 2018. godine, Kuralić se teretio da je, radeći kao profesor u pomenutoj školi, u šest situacija od 2015. do 2017. godine, od roditelja učenika kojima predaje grupu mašinskih predmeta ili posrednika roditelja, tražio i primao iznose od 100 do 200 KM kako bi učenicima koji su u tim predmetima imali izglednu zaključnu negativnu ocjenu pogodovao i osigurao im pozitivnu zaključnu ocjenu na kraju školske godine.

Za dvije radnje iz optužnice Sud je Kuralića pravosnažno oslobodio od optužbe i nije uvažio žalbe Tužilaštva na ovu odluku donesenu u prvostepenom postupku.