PROGNOZA IVANE MARIĆ: “Nešto bi se moglo promijeniti u politici Dragana Čovića ako…!”

VIJESTI

O aktualnim temama za N1 govorila je Ivana Marić. O jednoglasnom usvajanju Programa reformi danas na Vijeću ministara BiH, Marić kaže da su oni koji su odlučivali svjesni da je put u NATO neminovnost.

“To pokazuje pogubnost učestalosti izbora u BiH. To jeste ono što treba iskoristiti dok traju pregovori za formiranje vlasti da donesu ono što je njima naugodno. Oni će to drugačije predstaviti da ANP nije put u članstvo BiH u NATO. SNSD kadrovi su ti koji su započeli put BiH ka NATO-u, Nebojša Radmanović, Nikola Špirić. Dodik je nedavno molio Rusiju da produže mandat ALTHEA, da ne dođe NATO, a to je u stvari samo priča za javnost. Svjesni su da moraju ići tamo i oni to žele. To je onaj SNSD prije ovog novog koji se fokusira na nacionalnu priču”, kaže Marić.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a danas je kazao da će se na novom izbornom saboru birati novi predsjednik PDP-a, jer po Statutu nemam više pravo da se kandiduje.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

“U PDP je sukob između dvije struje. Pratim ih od 2022. godine, umjerena stranka centra, iako oni pripadaju desnom centru. Vidjeli smo drugačiju politiku i do posljednje dvije godine nije bilo nacionalističke retorike. Sada je tu raskol između tih politika. Mladen Ivanić se ne ističe, odlazi Borenović, Crnadak. Vidjećemo kako će ti novi voditi stranku, Stanivuković, Trivić, Vuković.”

Za sastanak predsjednika stranaka Trojke koji su predstavljali koaliciju od osam stranaka sa Draganom Čovićem u Mostaru, kako bi dogovorili formiranje vlasti, Marić kaže da se za razliku od nekih ranijih sastanaka, vidio optimizam kod lidera stranaka.

Kazala je da bi se nešto moglo i promijeniti u politici Dragana Čovića ako bude išao sa novom koalicijom.

“Moguće je da iz igre ispadne SDA i čini mi se da su oni jučer postigli dogovor.”