PROIZVOĐAČI OGREVA NA IVICI OPSTANKA: “TRUNE ROBA TEŠKA STOTINU MILIONA EURA”

Ogrevno drvo vrijedno oko stotinu miliona evra propada u skladištima, a proizvođači iz Srpske upozoravaju nadležne da će šteta biti ogromna ukoliko rampa za izvoz što prije ne bude podignuta, jer je potražnja na domaćem tržištu daleko manja u odnosu na lagerovanu robu.

 

Sagovornici “Glasa” kažu da je situacija u koju su zapali zbog zabrane izvoza peleta i ogrevnog drveta koju je Savjet ministara BiH donio prije gotovo tri mjeseca, više nego alarmantna te da je upitan opstanak više od 160 domaćih firmi i oko 3.500 radnih mjesta.

Predsjednik Udruženja drvoprerađivača drvnih sortimenata niže vrijednosti RS u osnivanju Đorđe Brkić tvrdi da su preduzeća koja proizvode ogrevno drvo i potpalu kolateralna šteta zabrane izvoza.

– U stovarištima imamo robu vrijednu oko 100 miliona evra koja lokalnom stanovništvu prosto ne treba jer je naše tržište već podmireno. Taj višak trebalo je da prodamo kupcima u inostranstvu, sa kojima smo sklopili ugovore još u februaru za cijelu godinu, a on trune.

Palete sa cjepanicama lagerovane su pod otvorenim nebom, izložene kiši i suncu, tako da je dobar dio drveta već počeo da trune – žali se Brkić, dodajući da im prijete tužbe ino-kupaca zbog nepoštovanja ugovora.

On kaže da od nadležnih zahtijevaju da se odmah stavi van snage odluka o zabrani izvoza ogrevnog drveta, potpale i potpaljivača, te da je drvne sortimente niže vrijednosti potrebno razdvojiti od peleta kao što je učinjeno sa briketom.

– Iako smo sa Privrednom komorom RS postigli dogovor oko jedinstvene cijene palete ogrevnog drveta od 180 KM plus PDV-a, što je na nivou od prošle godine, potražnja za našom robom je izostala zbog čega smatramo da su naši zahtjevi potpuno opravdani – rekao je Brkić.

Direktor i vlasnik bijeljinske firme “VS komerc”, koja zapošljava oko stotinu radnika, Vitomir Ćato kaže da na lageru ima velike količine energenta koje nema kome plasirati.

– Domaći kupci kupuju, ali kapaciteti firme su daleko veći od interesa našeg stanovništva. Do sada sam robu izvozio u Njemačku i Austriju, imao dugogodišnje ugovore koji su sada ugroženi. Ovih mjeseci smo nekako gurali, nadali se da će zabrana prestati, ali sada smo na ivici pucanja i ne znamo šta dalje – priča Ćato.

Drvoprerađivačka firma “Rudeža” iz Foče na lageru ima više od 3.000 paleta ogrevnog drveta, a kupci iz inostranstva kojima nisu isporučili ugovorenu robu već su počeli da im šalju opomene pred tužbu.

– Trenutna situacija je više nego užasna. Od inostranih kupaca smo prije zabrane uvoza uzeli avans od 240.000 evra, a robu još nismo isporučili. Sad i da mi traže te pare, nemam jer sam potrošio da podmirim troškove firme. Zapošljavamo 25 radnika i ne znam šta reći tim ljudima, već sada ne rade u punom kapacitetu, dolaze tek tri puta sedmično – priča vlasnik pomenute firme Zoran Tomović i dodaje da paletu ogrevnog drveta prodaje po cijeni od 150 KM, čak ispod predloženog iznosa, ali da kupaca nema jer su građani Foče odavno podmireni ogrevom.

Radikalni potezi

Đorđe Brkić naglasio je da nadležnima ostavljaju rok do petka za pronalaženje rješenja, te da će u suprotnom biti prinuđeni na radikalne poteze.

– U nedjelju imamo sastanak na kojem će nam se pridužiti i ugroženi prevoznici, čiji kamioni stoje jer ne voze našu robu, kao i dio kolega iz FBiH. Ukoliko se ništa ne riješi dogovorićemo datum kada odjavljujemo firme, raspuštamo radnike i izlazimo u mirne proteste – tvrdi Brkić.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
CHRISTIAN SCHMIDT PONOVO U AKCIJI: Promijenit će Ustav FBiH da još više ojača HDZ – ko dobije podršku 2/3 Hrvata u Mostaru bit će vladar Federacije!

Kako bi obezvrijedio Lendin potpis, u OHR-u su proteklih mjeseci tražili rješenje koje bi, istovremeno, ojačalo HDZ BiH, odnosno (pot)predsjednika Pročitaj više

Monstrum pušten na slobodu!

Bojan Prodan iz Višegrada, osumnjičen za napad na Fadila i Ajšu Memišević iz sela Omeragići kod Višegrada pušten je na Pročitaj više

EKSPRESNA REAKCIJA ŽELJKA KOMŠIĆA: “Gospodine Schmidt, ukinite izbore i sa američkim ambasadorom birajte vlast i sastav parlamenta u Federaciji BiH!”

"Umjesto navedenog navodnog rješenja koje bi Schmidt trebao nametnuti, predlažem mu da razmisli o jednostavnijem, efikasnijem i neskriveno jasnijem šovinisticko-fašističkom Pročitaj više

RADOVAN VIŠKOVIĆ KOMENTIRAO DOLAZAK ZORANA MILANOVIĆA U BiH: “Odlikovanje brigade HVO-a od strane hrvatskog predsjednika…”

"Derventa je, i prije i poslije posjete predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, bila i ostala grad heroj i simbol stradanja i Pročitaj više