PRONAĐENI KLJUČNI DOKAZI PUTINOVIH RATNIH ZLOČINA: “Pogledajte, civile su ubijali oružjem vrijednim više od 100 miliona dolara”

VIJESTI

Ukrajinski istražioci ratnih zločina prikupili su i na jednom industrijskom imanju u Harkivu na sjeveroistoku zemlje uskladištili ostatke više od 1.000 unakaženih i pougljenih ruskih projektila, piše The Telegraph, prenosi Jutarnji list.

“Tenk ćete teško oštetiti ovakvim projektilima, međutim, njima se prilično lako ubijaju ljudi”, rekao je glasnogovornik Ureda državnog tužioca u Harkivskoj oblasti Dmitro Čubenko dok je Telegraphovim novinarima pokazivao jedan od tih ostataka.

Ruske su snage od početka rata u Ukrajini do danas ubile oko 1.500 te ranile približno 2500 građana sjeveroistočne Ukrajine.

Među prikupljenim projektilima nalaze se zabranjene kasetne bombe, krstareće rakete Iskander, artiljerijske čahure i nenavođene rakete. Inspektori su ih izložili na imanju u Harkivu kako bi ih pobliže pregledali.

Telegraph navodi da se smatra da su Rusi ukrajinske civile napali oružjem koje vrijedi više od 100 miliona američkih dolara.

Čubenko je rekao da su neki ostaci cjelovitiji od drugih, što pokazuje da su Rusi Ukrajinu napali i starim te jedva ispravnim oružjem.

Istražitelji su uspjeli locirati oko 100 dijelova rakete Iskander koja je pogodila harkivsku gradsku vijećnicu. Desetke artiljerijskih čahura pronašli su u gradskoj četvrti Saltivka na sjeveru Harkiva. Rusi su je napadali tokom prvih nekoliko mjeseci rata.

Na ostacima ovih projektila nalaze se detaljni podaci o napadima u kojima su bili korišteni – lokacija, broj mrtvih te konkretni tehnički podaci.

Slična improvizirana skladišta nalaze se i drugdje u Harkivskoj oblasti.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

“Ovi ostaci municije materijalni su dokazi ruske agresije na Ukrajinu”, rekao je Čubenko. “Njihova prisutnost na ukrajinskom tlu pokazuje kakva je stvarno situacija te služi kao dokaz kršenja međunarodnih i ukrajinskih propisa.”

Ukrajina je rekla da istražuje više od 20 hiljada ratnih i drugih zločina koje su ruski vojnici počinili širom zemlje. Oblasni državni tužioc u Harkivu pozvao je britanske, francuske i holandske dužnosnike na spomenuto je groblje projektila kako bi se međunarodna zajednica uključila u istragu.

“Važno je da međunarodni stručnjaci obrade ove dokaze jer je opseg situacije teško pojmljiv bez informacija iz prve ruke”, rekao je Čubenko.

U želji da predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina izvedu pred sud za ratne zločine, ukrajinski će istražioci uzorke projektila poslati u Haag u Holandiji.

Čubenko je dodao da ukrajinska vojska ostatke od ruskih raketa proučava i kako bi bolje razumjela rusku taktiku.

Ukrajinski su istražitelji u nekim modernijim ruskim projektilima pronašli komponente koje se proizvode u zemljama zapada.

“Vojni stručnjaci čipove proučavaju kako bi se od njih mogli bolje braniti, ali i kako bi se Rusima uskratio pristup tim dijelovima”, rekao je Čubenko.

Rusima ponestaje dalekometnog oružja, a Telegraph piše da ga koriste manje nego ikad.

Čubenko smatra da će ukrajinska kolekcija potrošene ruske municije samo rasti, pogotovo zato što će Rusi tokom zime pokušati ugasiti otpor koji im Ukrajina pruža.