Protiv Diane Kajmaković podnesena tužba: Traži se njena suspenzija, a evo i zbog čega

VIJESTI

Tužba je podnesena zbog sljedećih disciplinskih prekršaja

Ured disciplinskog tužioca (UDT) oglasio se o istrazi protiv Diane Kajmaković, a zatražena je i njena suspenzija. U saopćenju koje je ti povodom upućeno UDT-a navodi se sljedeće:

– Ured disciplinskog tužioca VSTV-a BiH podnio je danas Prvostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV BiH disciplinsku tužbu protiv tužiteljice Diane Kajmaković, čime je pokrenut disciplinski postupak protiv imenovane.

Tužba je podnesena zbog sljedećih disciplinskih prekršaja, propisanih članom 57. Zakona o VSTV:

– Korištenje funkcije tužioca kako bi se pribavile neopravdane koristi za sebe ili druge osobe

– Miješanje u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruiranja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti

– Ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

– Bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti i dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva

Ured je takođe podnio Zahtjev za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti tužene Diane Kajmaković do okončanja pokrenutog disciplinskog postupka.

Odluku o eventualnom privremenom udaljenju od vršenja dužnosti sudije, po navedenom zahtjevu, prema članu 79. Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, donosi Prvostepena disciplinska komisija, navodi se u saopštenju.

Podsjetimo, istraga protiv Kajmaković pokrenuta je 7. oktobra ove godine nakon što su 26. septembra ove godine Sjedinjene Američke Države uvele sankcije Diani Kajmaković, uz objašnjenje da je smatraju odgovornom za korupciju ili saučesništvo u korupciji, te potkopavanje demokratskih procesa ili institucija na Zapadnom Balkanu.