PUTIN POHVALIO TURSKOG PREDSJEDNIKA: “Erdogan je čovjek od riječi!”

VIJESTI

Jučer je ruski predsjednik Vladimir Putin nakon trojnog sastanka s armenskim premijerom Nikolom Pashinyanom i azerbajdžanskim predsjednikom Ilhamom Aliyevom u Sočiju održao veliku medijsku konferenciju te se dotakao niza zanimljivih tema.

Ruski predsjednik je govorio o o nedavnom, kako ga Rusija naziva terorističkom napadu dronovima u Sevastopolju, koji je organizirala ukrajinska vojska, i naknadne suspenzije sporazuma o žitu od strane Rusije. Naglasio je kako je Moskva pristala na ovaj sporazum s ciljem pomoći najsiromašnijim zemljama. No, kao rezultat toga, 35 posto proizvoda završilo je u zemljama EU.

Dronovi kojima su gađani brodovi Crnomorske flote bili su djelomično u koridoru kojim se izvozilo žito, kazao je Putin, zahvalivši pri tom ruskim vojnicima koji su odbili ovaj napad.

Što se tiče sudbine sporazuma o žitu, Putin je objasnio da je Moskva obustavila sudjelovanje u njemu, a ne da se iz njega potpuno povukla. Međutim, prije svega Kijev mora jamčiti da neće predstavljati prijetnju brodovima, a da UN treba surađivati ​​s predstavnicima Ukrajine.

“Stavljanje vaše pregovaračke pozicije na stol nije uvijek prikladno za postizanje vaših nacionalnih ciljeva. Naša dobra volja je poznata, ona nije podložna nikakvim promjenama i sumnjama”, ovako je Putin odgovorio na pitanje o mogućim prijedlozima ruske strane u pregovorima s Ukrajinom. Dodao je da je za postizanje rezultata potrebno sjesti za pregovarački stol. Međutim, kijevske vlasti u ovom trenutku nemaju želju razgovarati s Moskvom, usprkos činjenici da je poznato stajalište Ruske Federacije.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

“Kako sada možemo razgovarati o mogućim dogovorima ako s druge strane nema ni želje da s nama razgovara? Pa, pričekat ćemo. Možda će sazrjeti neki potrebni uvjeti”, zaključio je šef ruske države.

Osvrnuo se i na nedavne diverzije na baltičkim plinovodima Sjeverni tok, kazavši da je Gazpromu dopušteno istražiti mjesto eksplozije.

Naglasio je da je eksplozija u Sjevernom toku očiti teroristički napad i da je ovu situaciju teško kontrolirati budući da plinovodi prolaze u posebnim ekonomskim zonama Danske, Švedske i Njemačke. Istovremeno, kako kaže, evropske zemlje šute o tim sabotažama, iako to šteti njihovim interesima. Neki čak izmišljaju da je Rusija sama digla plinovode u zrak, kazao je Putin.

Što se tiče izbora Turske kao mogućeg plinskog čvorišta, to je logično, naglasio je Putin. Kazao je kako je teško izravno komunicirati s evropskim partnerima, a u slučaju turskog čvorišta bit će lakše kontrolirati Crno more. Putin je precizirao da je Rusiji “lakše raditi s turskom stranom” jer je predsjednik Recep Tayyip Erdogan “čovjek od riječi”.