Kategorije
VIJESTI

PUTINOVA VOJSKA PROŽIVLJAVA PRAVI PAKAO: Razorno američko oružje u kratkom roku uništilo 30 ruskih skladišta municije i komandnih mjesta! (VIDEO)

Koliko su moćni udari američkih HIMARS-a po Putinovim skladištima municije vidi se iz svemira. Pogledajte kako su vojna skladišta izbrisana s lica zemlje

Učinci udara moćnih američkih raketnih sistema HIMARS, kojima Ukrajinci praše oko Hersona po golemim zalihama ruske municije i eksploziva, mogu se vidjeti i iz svemira. Koristeći podatke NASA-e koji precizno evidentiraju požare nastale od eksplozija, snimke pokazuju gotovo potpunu eliminaciju ruskih skladišta municije na istočnim ukrajinskim ratištima.

Ukrajinci su iskoristili snagu HIMARS-a za ciljanje specifičnih vojnih meta od visoke važnosti i koriste ih tako efikasno da i ruski vojni blogeri ne mogu vjerovati svojim očima. Roman Saponkov, popularni ruski vojni bloger koji s Putinovom armijom odlazi na prve borbene liniji, na komunikacijskom kanalu Telegram tako je opisao kako ne može osporiti da HIMRS-i ostavljaju moćan dojam. Kazao je da su američki bacači raketa toliko precizni da svi ispaljeni projektili mogu doslovno sletjeti jedan do drugoga te da se ruske snage itekako moraju pripremiti na snažne udare koji im se spremaju u nadolazećim sedmicama.

Administracija Joea Bidena Ukrajincima šalje još četiri raketna sistema visoke mobilnosti, te hiljadu komada nove vrste artiljerijske municije od 155 mm koju dosad nisu nikad isporučili. Rusi su tvrdili kako su uništili dva HIMARS-a, ali se pokazalo da su te tvrdnje netačne.

Od konca juna, Ukrajina je HIMARS-ima uništila više od 30 važnih ruskih skladišta municije i zapovjednih mjesta, prethodno predalekih od borbene linije da bi do njih mogli doći tradicionalni projektili.

Ukrajinske vlasti priopćile su u petak da su primile prvu isporuku sofisticiranog sistema višecjevnog bacača raketa MLRS-a čime je obogaćen artiljerijski arsenal dugog dometa koji je osigurao Zapad.

“Prvi MLRS M270 su stigli. Bit će dobro društvo HIMARS-ima na bojnom polju”, napisao je ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov na društvenim mrežama i dodao: “Bez milosti prema neprijatelju”.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je SAD i Veliku Britaniju što uvježbavaju ukrajinske vojnike, nazivajući to dijelom “hibridnog rata” NATO-a protiv Rusije. Ruska glasnogovornica Marija Zaharova rekla je da je Washington poslao u Ukrajinu instruktore koji obučavaju ukrajinske vojnike za korištenje HIMARS-a ističući da te rakete imaju veći domet i preciznije su od druge artiljerije. Mnogi ruski vojni blogeri i analitičari sad komentiraju na koji način minimizirati ruske gubitke zbog ukrajinskih raketnih udara na skladišta.

Slobodna Bosna

Napišite Komentar..