Kategorije
VIJESTI

RAMIZ SALKIĆ: DODIK RATNE ZLOČINCE VIDI KAO HEROJE

Nakon što je Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta RS, jučer na svom Twitter profilu kritizirao Islamsku zajednicu Bosne i Hercegovine i reisul-ulemu Huseina ef. Kavazovića, reagirao je Ramiz Salkić, zastupnik SDA u Narodnoj skupštini RS.

Dodik je, podsjećamo, naveo da je ‘pitanje imovine regulirano Dejtonskim sporazumom i da to niko pa ni IZBiH ne može promijeniti tu činjenicu’.

Dodao je i da se reis Kavazović, poput katoličkih biskupa i pravoslavnih episkopa može baviti o imovini Islamske vjerske zajednice i da je nedopustivo da se vjerska zajednica bavi političkim pitanjem.

Povod za reagiranje od strane Islamske zajednice bio je usvajanje neustavnog zakona u NSRS o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti. Ranije je Ustavni sud BiH donio presudu kojom NSRS nije nadležna da se bavi ovim pitanjem.

Salkić je istaknuo da je Dodik prvi u dugom nizu onih koji nemaju nikakvo moralno pravo prigovarati bilo šta Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini.

On, koji smatra herojima ratne zločince Karadžića, Mladića, Krajišnika, Plavšićku i mnoge druge u vrijeme čije vladavine su porušene 534 džamije na prostoru koji je kontrolisala tzv. VRs. On, koji tvrdi da u ovom entitetu ima previše džamija, da hodže arlauču i da iritiraju građane, zadnji je koji bi mogao i trebao da iznosi bilo kakav sud o Islamskoj zajednici. Upravo politika koju predvodi Milorad Dodik godinama na svaki način otežava život, ostanak i opstanak muslimana Bošnjaka u ovom dijelu naše domovine Bosne i Hercegovine. Upravo vaša vlast kroz primjenu Zakona o premjeru i katastru oduzima zemljište Bošnjacima i Islamskoj zajednici u ovom entitetu i upisujete je na Rs, gradove i opštine, kršeći naša prava – naveo je Salkić na Facebooku.

Pojasnio da vlast u RS-u Bošnjacima, po Ustavu ravnopravnim građanima, treba vratiti nasilno oduzeta statusna prava.

Dodik, a i svi drugi koji ga slijede, treba da znaju da smo mi Bošnjaci muslimani, da je naš jezik bosanski i da postoje oni koji zarad sitna šićara neće šutjeti na vaše svakodnevne napade, uvrede i provokacije. Bošnjacima u ovom entitetu, po Ustavu i zakonu, pripada puno više od onoga što ste vi spremni dati pojedincima i time kupiti njihovu šutnju o diskriminaciji koju provodite nad onima koji su ih birali da ih zastupaju i njihove probleme rješavaju – poručio je Salkić.