RAMO ISAK PREUZEO DUŽNOST: “Sigurnost građana FBiH, ali i cijele BiH neće biti ugrožena”

Svidja vam se članak? Podijelite ga sa prijateljima

O radu Vlade i MUP-a Federacije BiH u današnjem izdanju Rezimea govorio je Ramo Isak ministar unutrašnjih poslova FBiH.

Kaže da im je danas bio prvi radni dan na kojem je urađena primopredaja dužnosti.

“Kada smo završili taj dio otišao sam sa gospodinom Čamparom u Ministarstvo gdje smo porazgovarali o određenim aktuelnim temama, o problematici s kojom ćemo se susretati u narednom periodu. Nadam se da ćemo odgovoriti zadatku koji očekuju od nas stanovnici FBiH.”

Navodi da treba proširiti kapacitet Policijske akademije.

“Već sada imamo preko 400 zahtjeva kadeta d aobave obuku, a mi imamo mogućnost da primimo nekih 330. Do kraja godine će biti 1000 zahtjeva i mi nećemo moći to udovoljiti, ali postoji mogućnost da izmjestimo Federalnu upravu policije, da odredimo neke nove prostorije, a da kapacitet Policijske akademije proširimo.”

Isak navodi da, iako će naslijediti budžet koji je već usvojen, u pojedinim segmentima mogu uraditi preraspodjelu sredstava.

“U skorije vrijeme ćemo ići u pripremu za rebalans budžeta gdje ćemo određene stvari odmah planirati. Ima stvari koje su u ovom momentu nepotrebne, a imamo potrebnijih stvari. Sve što bude potrebno da se pojača, da se kvalitet policije dovede na neku kvalitetniju razinu mi ćemo uraditi. Također, nedostaje policijskog kadra u FUP-u i u što skorije vrijeme moramo raspisati konkurse koji će biti javni, transparentni, da primimo što veći broj kvalitetnih policajaca.”

Kao najveći izazov u budućem radu izdvaja stanje u državi.

“Segment bezbjednosti je najbitniji. Da bi neko investirao u neku državu, prvo ga zanima kakva je sigurnost u toj državi. Sigurnost je sve, i ekonomija i sve.”

Isak ističe da je od saradnika dobio informaciju da je sigurnosna situacija trenutno stabilna.

“S tim da ima određenih nagovještaja, određeni političari koriste medijski prostor da predstave situaciju da je malo napeta itd. Nema potrebe za tim. Na čelo Ministarstva FBiH je došao čovjek koji će sigurno sa svojim saradnicima znati odgovoriti sve i jednom zadatku i sigurno bezbjednost građana FBiH, ali i BiH neće biti ugrožena.”

O ubistvu osam učenika u osnovnoj školi u Beogradu kaže:

“Ovaj slučaj nas je danas sve potresao. To je nešto što stvarno nije dobro da se dešava bilo gdje u svijetu. 90% stvari je preventiva. Treba raditi maksimalno na preventivi i edukaciji djece u školi. To dijete vjerovatno ne zna šta je uradilo. Treba maksimalno uraditi na sigurnosti djece u školi.”

Slobodna Bosna

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
FINACIJSKO STANJE MILORADA DODIKA: KAŽE DA JE U KREDITU 670.000 KM A DA NA RAČUNU IMA 1.200 KM

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila je danas izjave o imovinskom stanju 665 zvaničnika izabranih na Općim izborima održanim Pročitaj više

FINANCIJSKO STANJE ŽELJKA KOMŠIĆA: IMA KREDIT OD 39.100 KM A NA RAČUNU IMA 16.900 KM

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila je danas izjave o imovinskom stanju 665 zvaničnika izabranih na Općim izborima održanim Pročitaj više

FINANCIJSKO STANJE DENISA BEĆIROVIĆA: IMA KREDIT OD 148.000 KM I PLATU OD 4.645.98 KM

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila je danas izjave o imovinskom stanju 665 zvaničnika izabranih na Općim izborima održanim Pročitaj više

DRAMA U SDP-u: Nikšić zatečen ostavkama na sjeveroistoku BiH, na pomolu sličan scenarij i u drugim sredinama…

Iz PDA navode da izjave da se protiv jednog od imenovanih članova Uprave vodi krivični postupak nisu tačne. Bura u Pročitaj više