RASPLET MOSTARU: Mostarska strategiju Dodika i Čovića – “Koje će muslimanske stranke u vlast…”!?

VIJESTI

U Mostaru će danas biti održan prvi postizborni sastanak lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića i predsjendika SNSD-a Milorada Dodika. Iako je još od objave preliminarnih rezultato da HDZ i SNSD neće napuštati partnerstvo, očekuje se da će danas biti definisane strateške smjernice za nastavak daljnjeg djelovanja.

Dodik je ranije govorio kako načelan dogovor o raspodjeli resora ima s Draganom Čovićem.

Kada je riječ o političim ciljevima i planovima i oni su skoro definisani. Čović će pred sve buduće partnere postaviti zahtjev konačnih izmjena Izbornog zakona BiH kako bi HDZ-u osigurao trajnu poziciju “legitimnog predstavnika” u Predsjedništvu BiH.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

 

Dodik je kao uslove za koaliciju postavio energetske i projektne zahtjeve. Tako je mogućim budućim partnerima jasno poručio da želi dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju, plinovoda ispod Drine na Istočnoj interkonekciji i projekat Buk Bijela.

Osim toga, Dodik traži i poziciju šefa diplomatije.

Sastanak Čović – Dodik dolazi nakon prošlosedmičnog susreta lidera sarajevske trojke i Čovića u Domu HDZ-a. Nema sumnje da će strateški partneri Čović i Dodik napraviti ozbiljnu fakturu sarajevskim strankama. Dodik je i to najavio, poručivši da će blok HDZ-SNSD odlučivati “koje će muslimanske stranke u vlast”.