RUSIMA SU PROPALA DVA VELIKA CILJA: Ukrajini se sada otvara prilika koju su do jučer mogli samo sanjati

VIJESTI

Dok su ministar Šojgu i general Surovikin objašnjavali razloge ruskog povlačenja iz grada Hersona, Vladimira Putina nije bilo ni na obzoru. Vladimir Putin ne voli objavljivati loše vijesti, a gubitak Hersona ne samo da je grozna vijest za Rusiju nego je i to osobna sramota ‘kremaljskog cara‘.

Putin je prije nešto više od mjesec dana slavodobitno objavio kako se otete ukrajinske regije Luhansk, Donbas, Zaporižje i Herson pripajaju Rusiji. I samo tridesetinešto dana kasnije, u gradu Hersonu, ponovno će se vijoriti ukrajinska zastava.

Stoga i ne treba čuditi što Putin neće danas pred javnosti govoriti o porazu u Hersonu nego će se radije družiti s čelnicom ruskog instituta za javno zdravstvo Veronikom Skvorcovom.

Kako navodi NY Times, Putin je sedmicama odbijao zahtjeve vojnog vrha da se vojska povuče iz Hersona. Generali su ga upozoravali da je moral vojske na dnu, da su u opasnosti da ih Ukrajinci okruže i pregaze, ali Putin je uporno ponavljao – ne, ne i ne. Sve do danas. Sada ostaje za vidjeti kako su Šojgu i društvo uspjeli nagovoriti Putina da povuče sramotan potez.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Gubitak Hersona je, kako tvrde analitičari, možda i prijelomna točka cijelog rata. Rusi su potjerani na lijevu stranu Dnjipra i jasno je da se mogu pozdraviti s dva velika cilja – osvajanjem Odese i pripajanjem moldavskog Pridnjestrovlja. Doduše, već je nekoliko mjeseci jasno da ova ruska armija nema kapaciteta za osvajanje najveće ukrajinske luke, a gubitak Hersona je samo potvrda da se Odesa može polako vraćati normalnom životu.

Puno bolnija spoznaja za Rusiju je činjenica da je ukrajinska vojska osvajanjem zapadne obale Dnjipra sve bliže svetom cilju – Krimu. Upravo to je spomenuo danas i savjetnik predsjednika Zelenskog Anton Gerašenko.

Kako god bilo, u idućih nekoliko sedmica bit će zanimljivo vidjeti u kojem će se smjeru nastaviti ukrajinska protivofanziva.

https://twitter.com/Gerashchenko_en/status/1590375801681502209?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1590375801681502209%7Ctwgr%5Ebb0ab67f74cc14621ea27d4b1f3ef0a77006055f%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.slobodna-bosna.ba%2Fvijest%2F275521%2Frusima_su_propala_dva_velika_cilja_ukrajini_se_sada_otvara_prilika_koju_su_do_jucher_mogli_samo_sanjati.html%3Ffbclid%3DIwAR0SNqllQCE1aTH-_cJmPVMVL6v8GuAsRQTwQy_oNvI4-mkqrhDX71OgQyI