Kategorije
VIJESTI

Ruski ambasador u Srbiji: Ako dođe do krvoprolića, Srbi će adekvatno odgovoriti

– Kosovo pokušava isprovocirati Srbe na vojni scenarij, tvrdi Bocan-Harčenko

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko smatra da prištinski čelnici izazivaju Srbe na vojni scenarij, te naglašava da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jasno poručio da neće dopustiti da se ponove događaji iz 2004. godine, prenosi Index.hr.

– Zapad namjerno površno izvještava i ne želi otkriti bit problema koji su nastali njegovom krivicom, ili prije svega krivicom Evropske unije, rekao je između ostalog Bocan-Harčenko u intervjuu za televiziju “Russia 24”.

Ruski ambasador naglasio je da “samoproglašena država Kosovo pokušava isprovocirati Srbe na vojni scenarij, ali je srpski predsjednik pokazao suzdržanost i spremnost na pregovore”.

– Vučić je iznio svoje stavove, izrazio spremnost da pregovara i da se sastane s predstavnicima Prištine kako bi se situacija riješila. To je jedna strana. Druga strana ogleda se u oštrini koju je pokazao, ističući da on kao lider Srbije neće dopustiti da se ponove događaji iz 2004. godine. Ako dođe do krvoprolića, Srbija će odgovoriti adekvatno, odbraniti se i pobijediti. Ali pritom se pokazao kao zagovornik pregovora, a ne vojnog rješenja, kazao je ambasador.

Bocan-Harčenko ocijenio je kako je očigledno da su zagovornici nasilnog rješavanja pitanja Kosova prištinske vlasti. On smatra da čelnici u Prištini provociraju Srbe i potiču ih na primjenu sile, što je najopasnije.

Istakao je kako je, srećom, izbjegnuto krvoproliće, ali situacija je teška, a dugoročnog rješenja za sada nema.