“Ruski vojnici bježe, skidaju uniforme da ih se ne prepozna među civilima”

Štab je ponovio procjenu ukrajinske vojske da je u tri dana napredovala gotovo 50 kilometara na teritorij pod ruskom kontrolom te da se Rusi povlače

Ukrajinska vojska navodi da su ruske snage u regiji Harkiv pretrpjele značajne gubitke, zbog čega su neki vojnici dezertirali i skinuli uniforme kako ih se ne bi prepoznalo među civilima.

“Neke neprijateljske jedinice su pretrpjele značajne gubitke”, priopćio je danas glavni štab ukrajinskih oružanih snaga.

“Vojnici dezertiraju u civilnoj odjeći i pokušavaju se vratiti na teritoriju Rusije. Tokom dana smo zabilježili više od 15 takvih slučajeva”, dodao je.

Štab je ponovio procjenu ukrajinske vojske da je u tri dana napredovala gotovo 50 kilometara na teritorij pod ruskom kontrolom te da se Rusi povlače.

“Okupatori pokušavaju evakuirati ranjene vojnike i oštećenu vojnu opremu u područja naselja Vilhuvatka i Borodojarske”, navodi štab.

 

Kijev je u protekla 24 sata ponovno zauzeo grad Balakliju u Harkivu koji je šest mjeseci bio pod ruskom okupacijom. Ukrajina se približila važnom logističkom i opskrbnom čvoru Kupjansku, a Institut za proučavanje rata (ISW) smatra da će ga vjerovatno osvojiti u narednim danima, piše CNN.

ISW tako navodi da će ukrajinska vojska “vjerovatno zauzeti Kupjansk u sljedeća 72 sata, što bi moglo dovesti do ozbiljnog, ali ne i potpunog prekida ruskih opskrbnih linija s Izjumom”.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
SVANULO JOJ NAKON ZORE: Kukala da je u Sarajevu premalo svinjetine, a previše Arapa, pa je Čović nagradio ministarstvom kulture i športa (VIDEO)

Sanja Vlaisavljević, nekada profesorica filozofije, logike i sociologije u jednoj sarajevskoj gimnaziji i ekspertica za kulturu dijaloga, svojim namjernim izjavama Pročitaj više

HLADAN TUŠ IZ WASHINGTONA: Blinken se obratio direktno Dodiku – “Ti si na autoritarnom putu Vladimira Putina!”

State Department, kojeg zastupa ambasador Murphy, nastavlja se zalagati za demokratsku i prosperitetnu budućnost koju svi građani Bosne i Hercegovine Pročitaj više

Klanjao je na moje oči 5 puta dnevno: Dejan Dragojević priznao da je prešao u islam, a bivša tašta otkrila zašto je to uradio…

"Klanjao je na moje oči pet puta dnevno"! Dejan Dragojević četiri godine u islamu, a Dalilina mama prva otkrila da Pročitaj više

Tamara Đurić sramno izvrijeđala Dejana zbog promjene vjere: “Stoko! Koga boli uho šta je Ramazan? Poturica je gori od Turčina!”

Vijest da je pobjednik pete sezone rijalitija ''Zadruga'' Dejan Dragojević priznao da je prešao u islam i otišao u Meku Pročitaj više