SADA JE SVE JASNO, KONAKOVIĆ OTVORIO KARTE: Poručio da mu Komšićev DF ne treba u koaliciji!

VIJESTI
Podijelite sa prijateljima:

Elmedin Konaković, lider Naroda i Pravde, zadovoljan je izbornim rezultatima koje je ostvarila Narod i Pravda, na Općim izborima održanim u nedjelju.

Kako je rekao Narod i Pravda je od svog osnivanja prije četiri godine skoro utrostručila izborni rezultat za više nivoe vlasti.

– To pokazuje kontinuirani rast NiP-a u odnosu na prethodne izbore. Mi smo sportski i optimistično, naravno, voljeli da je tu bilo još nekoliko hiljada glasova, ali je ovo za ostvarivanje naših ciljeva sasvim dovoljno i hladne glave možemo reći da smo zadovoljni rezultatom. Važno je i to da je Trojka kao brend, kao personifikacija sarajevskog procesa koji se širi na cijelu BiH u najmanju ruku izjednačena ili za nijansu bolja od SDA na nivou države i FBiH – kazao je Konaković za “Avaz”.

Mišljenja je da Trojka ima bolji koalicioni kapacitet i potencijal.

– Lakše će doći do okupljanja do neke nove koalicije i do promjene na nivou države. Kada sve to saberemo ne izgleda to uopšte loše. Već se pripremamo za ozbiljne razgovore sa onim koji su podržali Denisa Bećirovića, kako bi se zaista desila promjena na nivou države, FBiH i u većini kantona, jer u ovoj formaciji čini mi se da imamo ruke da u svim kantonima uspostavimo vlast i bit će to teški pregovori – dodao je Konaković.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Smatra da nakon toga slijedi teži dio posla.

– Onda ide sjedanje za stol sa Čovićem i Dodikom, koji su nezaobilazni, jer nema ni drugih opcija ni brojeva, to su SNSD i HDZ, kao jedine opcije – rekao je Konaković.

Osvrnuo se i na rezultat DF-a te da li će i oni biti pozvani na pregovore.

– Mislim da nam neće oni biti potrebni, posmatrao sam da na nivou države NES ima mandat, a Narod i Pravda i Naša stranka bi trebale imati po dva mandata, SDP najmanje četiri. Trojka ima oko 203.000 glasova, što je u startu 10.000 više od SDA. DF je ostvarila iznenađujuće dobar rezultat i ima težinu naravno, ali mi se čini da je ovo što imamo oko kandidature okupljene za Denisa Bećirovića sasvim dovoljno za uspostavu vlasti na nivou države i Federacije. Priča o DF-u je i priča sa svim drugim strankama, svi koji podrže naš koncept transparentnog djelovanja i okupljanja oko programa bit će ljudi sa kojima možemo razgovarati – pojasnio je Konaković.