Kategorije
VIJESTI

Šarović otvoreno: Dodik više nije koristan, postao je problem, ovo je posljednja velika prilika da RS krene u pravom pravcu

SDS neće ponoviti grešku SNSD-a sa stranačkim pijavicama, koje godinama grickaju i isisavaju sve što se može izvući od javnih i državnih dobara, hraneći tako svoj režim i stranačku vojsku, kazao je lider SDS-a

Bez uvijanja želim da kažem da ćemo neke stvari, mi kao SDS i ja kao kandidat zajedno sa našim koalicionim partnerima, već od jeseni dramatično mijenjati na bolje, od poreske politike koja mora i biće stimulativna za biznis, ali i brzih i fundamentalnih promjena u oblasti reforme poljoprivrede, energetike, korištenja prirodnih resursa, podsticaja, politike za ulaganja i paralelnih bržih i snažnijih iskoraka u razvoju infrastrukture, posebno putne, kao i bazne podrške opštem razvoju – kaže u intervjuu za Skener.info Mirko Šarović, predsjednik SDS.

REPUBLIKA SRPSKA JE, OČIGLEDNO, NA RASKRSNICI. KOJIM PUTEM ĆETE VI I JELENA TRIVIĆ I OPOZICIJA POVESTI SRPSKU, UKOLIKO POBIJEDITE NA IZBORIMA, A KOJIM PUTEM DODIK, CVIJANOVIĆEVA I VLADAJUĆE PARTIJE?
Kao nikada do sada primjetna je velika razlika u politikama aktuelne vlasti u Republici Srpskoj, oličene u SNSD-u i njenim kandidatima za predjednika RS i člana Predjedništva BiH. Te razlike Jelena Trivić i ja učinićemo još jasnijim i važnijim kako bi naši građani bolje uočili kuda nas vodi vlast a šta se sa druge strane može očekivati od opozicije i njenih kandidata.

Vlast SNSD-a je na samom kraju svog neuspješnog, višegodišenjeg puta. Potrošili su tolike godine prepune obećanja i sada je potpuno jasno da više ništa novo ne mogu ponuditi ni RS ni njenim građanima. Ostali su bez bilo kakve ideje da Repubilku Srpsku učine uspješnom zemljom ali su nam zato nakon 16 godina vlasti ostavili u naslijeđe siromašnu Republiku Srpsku, sa čak 200 000 mladih ljudi manje u njoj, nezabilježenu krizu istorijskih razmjera, finasijsku i svaku drugu izolaciju od svih relevantnih međunarodnih faktora.

Republika Srpska je sa ovom i ovakvom vlašču dobila ozbiljne finansijske sankcije koje već osjeća i cijeli narod. Ovakva vlast je pomogla oživljavanju i davanju pune snage OHR-u a krivac je i za poražavajuću ali zvaničnu činjenicu da živimo u zemlji u kojoj je, po svim relavntnim pokazateljima korupcija, posebno javna, najveća u Evropi.

Zahvaljujući ovakvoj vlasti ukorijenio se osjećaj besperpektivnosti a Repubilika Srpska sve više postaje mjesto jedne partije koja se u svojoj bahatosti i zloupotrebi vlasti potpuno pogubila i ne zna i ne može naći put za nadu i bolju budućnost našeg naroda.

Opozicija i mi kao kandidati imamo jasnu  viziju i realan plan zaustavljanja pripadanja Republike Srpske i njenog oporavka prije svega, ubrzanog razvoja i životne perspektive svakog njenog čovjeka. Mi smo potpuno jasni u opredjeljenju, sposobni i odlučni da obezbjedimo i svima ponudimo mir i stabilnost kao preduslov svakog napretka. Mi nećemo proizvoditi krize kao način i recept opstanka na vlasti, kao što to radi aktuelni režim, ali ćemo odlučno i principijalno braniti interese Republike Srpske, njenu autonomiju i nadležnosti u skladu sa Ustavom RS, zakonima i Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Pored ovog patriotskog kolosjeka, u našem fokusu djelovanja biće prije svega – ekonomija. Imamo dovoljno snage i znanja, jasan program i najbolje, stručne kadrove koji su se ostvarili u svojoj karijeri, da povratimo davno izgubljeno i iznevjereno povjerenje građana u svoju budućnost unutar Republike Srpske.

DA LI U OVOM TRENUTKU PEMA VAŠEM MIŠLJENJU GRAĐANI VEĆINSKI PODRŽAVAJU POLITIKU OPOZICIJE ILI MILORADA DODIKA I SNSD? DA LI STE RADILI NEKA ISTRAŽIVANJA, ŠTA KAŽU POSLJEDNJI PODACI?

Aktuelni režim u RS na vlasti je više od 16 godina i za to vrijeme ovladao je svim institucijama, državnim preduzećima i svim resursima u zemlji, do najsitnijih pora našeg društva, stvarajući moćnu i efikasnu stranačku mrežu za korišćenje svih ljudskih i matereijalnih resursa i to do neslućenih razmjera.

U takvoj surovoj i naopakoj mašini klasičnog režima, gdje se sve ono što je javno tretira i sa njime upravlja kao da je stranačko, vremenom se regrutovala armija poslušnih, često nesposobnih, podaničkih i zavisnih kadrova, koji se režimu odužuju svojom podrškom i glasovima. Takvih je režim regrutovao mnogo i to je i za ove izbore ključna i jedina snaga vlasti. Ipak, sve kredibilne ankete rađene posljednjih sedmica i mjeseci pokazuju da je sljepila u Republici Srpskoj sve manje, da je sve više onih koji traže promjene i altrernativu ovoj vlasti i ovakvoj bolesnoj politici. Sve to znači ozbiljnu šansu građanima i opoziciji da vrlo brzo sami izaberu svoju bolju budućnost.

OČIGLEDNO JE DA OBIČNOG ČOVJEKA U SRPSKOJ NAJVIŠE ZANIMA EKONOMIJA. ŠTA TO SDS NUDI SRPSKOJ U EKONOMSKOM PLANU?

Republika Srpska već godina ekonomski nazaduje čime se direktno potkopava  ekonomska moć i stabilnost same Republike i očito smanjuje potencijal za suočavanje sa brojnim izazovima, što se vidi na primjerima iz posljednjih mjeseci.

Najbolja odbrana RS je njeno ekonomsko jačanje i zato su ekonomija i razvoj u vrhu prioriteta i u fokusu naše politike. Bez uvijanja želim da kažem da ćemo neke stvari, mi kao SDS i ja kao kandidat zajedno sa našim koalicionim partnerima, već od jeseni dramatično mijenjati na bolje, od poreske politike koja mora i biće stimulativna za biznis ali i brzih i fundamentalnih promjena u oblasti reforme poljoprivrede, energetike, korištenja prirodnih resursa, podsticaja, politike za ulaganja i paralelnih bržih i snažnijih iskoraka u razvoju infrastrukture, posebno putne, kao i bazne podrške opštem razvoju.

Za ovakav suštinski zaokret u politici i djelovanju, moramo napraviti i opšte preduslove, kao što su sigurnost ulaganja  u poslovanje i biznis, predvidivost poslovanja na duge staze i stvaranje boljeg opšteg poslovnog ambijenta. Postojanje ovakvog ambijenta ne samo da će pogodovati ekonomiji već i najosjetlijivijim kategorijama društva kao što su penzioneri ali i oni najzaslužniji odnosno boračka populacija.

IZ KRUGOVA VLADAJUĆIH PARTIJA ČESTO SE MOŽE ČUTI DA SDS I OPOZICIJA NEMAJU KVALITETNIH KADROVA DA BI MOGLI VLADATI U SRPSKOJ. ŠTA IM VI ODGOVARATE?

Na ekonomske izazove SDS i opozicija u cijelini odgovoriće sa najboljim kadrovima koji su se već iskazali u onim oblastima gdje su najbolji i prepoznatljivi širom Republike Srpske i BiH. Loš kadar upropasti i najbolju  šansu i najbolju kompaniju i SDS neće ponoviti grešku SNSD-a sa stranačkim pijavicama, koje godinama grickaju i isisavaju sve što se može izvući od javnih i državnih dobara, hraneći tako svoj režim i stranačku vojsku. Sa tim je dosta i to je jasna poruka i građanima jer je ovo posljednja velika prilika da Republika Srpska krene u pravom pravcu!

KAKO SRPSKA U OVOM TRENUTKU TREBA POSTAVITI SVOJU POLITIKU PREMA EU, VELIKOJ BRITANIJI, SAD, A KAKO PREMA RUSIJI?

Prioriteti spoljne politike SDS-a koje će zajedno sa drugim partnerima u vlasti implementirati poslije izbora su prije svega jača regionalna saradnja posebno sa Srbijom, uz davanje novih i korisnih elemenata, a što uključuje i snažno zalaganje za regionalne inicijative, posebno Otvoreni Balkan. Članstvo u EU jeste naš jasan spoljno politički cilj ka čemu ćemo krupnim koracima težiti i koračati, ispunjavajući EU agendu ali u našim prioritetima je svakako i saradnja sa SAD, Rusijom, Velikom Britanijom I Kinom.

OVIH DANA JE GODIŠNJICA OSNIVANJA SDS, MOŽETE LI KAO JEDAN OD SDS-OVIH PRVOBORACA POVUĆI PARALELE IZMEĐU SDS NEKADA I SADA I REĆI NEŠTO VIŠE O NOVOJ GENERACIJI SDS-OVIH KADROVA?

Srpska demokratska stranka ovih dana slavi 32 godine od osnivanja i sa ponosom naglašavam da je prvo osnovana SDS a nakon toga je stvorena Republika Srpska. Jedna generacija hrabrih, nepotkupljivih i odvažnih bila je na mjestu kada se stvarala istorija i u tome je nezamjenjiva uloga našeg SDS-a, čiju ulogu treba da poštuju i cijene svi u ovoj zemlji. Dan naše stranke proslavićemo ove godine širom RS, sa našim osnivačima ali i sa novom generacijom mladih ljudi, našim prijateljima i partnerima, odajući počast stvraocima ali i šaljući jasnu poruku da je današnji SDS u predvečerje opštih izbora, u potpunosti spreman i odlučan da ponovo preuzme odgovornost za budućnost Republike Srpske i njenih građana. U takvom ambijentu i takvoj atmosferi proteći će i svečano obilježavanje slave i dana Srpske demokratske stranke, na centralnoj proslavi u Banja Luci.

UKOLIKO POBIJEDITE NA IZBORIMA BIĆETE NOVI SRPSKI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH, KAKO OCJENJUJETE ČETIRI GODINE MANDATA AKTUELNOG ČLANA PREDSJEDNIŠTVA BIH, DA LI JE NADIGRAN U SARAJEVU I KOJU BISTE MU OCJENU, OD 1 DO 5, DALI ZA NJEGOV MANDAT NA TOJ FUNKCIJI?

Ocjene i gradiranja ničijih rezultata ne bih davao, radije bih imao svoj kraći osvrt na aktuelni mandat člana Predsjedništva…

Mislim da ga nije iskoristio na dobar način, naprotiv – propustio je priliku da kroz svoj mandat učini više korisnih stvari i za Republiku Srpsku i za opšte dobro i napredak. Sijao je krize gdje god je stigao i iza sebe ostavio samo haos, jazove i probleme a da nije riješio nijedno otvoreno pitanje u društvu. On jednostavno nije čovjek rješenja nego čovjek za krize i to konačno treba jednom svi da shvatimo. Kao takav on više nije koristan za Republiku Srpsku i sa takvom politikom postao je problem. Već smo  duboko pod sankcijama kao  Republika, klizimo ka potpunoj međunarodnnoj izolaciji, a i na unutrašnjem planu očito je da je on uz svoje partnere na vlasti na nivou BiH glavni krivac i generator najdublje krize čiji se kraj ni iz daleka ne nazire.

Vrijeme je da Republika Srpska krene drugim, normalnijim putem, ali bez ovakve vlasti i čovjeka koji je njena personifikacija, kazao je Šarović za Skener.info.

Napišite Komentar..